Kapadokya bölgesinde, geleneksel sanatlar üzerine bir yıldır çalışma sürdüren 'Geleneksel Türk Sanatları Kültür Merkezi Projesi', Kapadokya Geceleri Festivali ile ile sonuçlanıyor.
Geleneksel Türk Sanatları Kültür Merkezi Projesi Avrupa Birliği - Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu II Kültür - Sanat Programı çerçevesinde, AB - Türkiye eşfinansman desteği ile Centre Recherches Theatrales Saint Blaise (Paris, Saint Blaise Tiyatro Araştırmaları Merkezi) ve Kapadokya Kültür ve Turizm Derneği ortaklığında gerçekleşiyor.
Proje süresince şimdiye dek, geleneksel çocuk oyunlarından, eski düğün geleneklerine, halk edebiyatından, türkülere kadar geniş bir alanda kaybolmaya yüz tutmuş bağları ve kuşaklar arasındaki aktarımı canlı kılmak üzere çalışmalar yapıldı.
Proje kapsamında, 20 - 26 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek Kapadokya Geceleri Festivali'nin Sanat Yönetmeni Ali İhsan Kaleci, festivalle, gelenek ve sanat arasındaki ilişkiyi görünür kılmak ve bölgede geleneksel sanatlar üzerine eğitim, araştırma ve yaratım faaliyetleri sürdürecek bir kültür merkezinin oluşumuna katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Tiyatro ve geleneksel sanatlar üzerine uzun yıllardır Paris'te çalışmalarını sürdüren yönetmen Ali İhsan Kaleci, bu proje ile Türkiye'de belki de ilk kez, tiyatro ve geleneksel sanatlar bağlamında, bünyesine eğitim kurumlarını da alarak, kapsamlı bir uluslararası girişim gerçekleştirdiklerini ve ilk kez, Türkiye'de gerçekleştirilecek bu festivalin, böyle bir girişimin temsilciliğini üstleneceğini kaydetti.
Ali İhsan Kaleci : "Festival, geleneksel sanatları, ikincil sanat olarak gören algılayışın dışında, daha derin bir kavrayışın oluşmasına imkan verecek, geleneksel Türk sanatlarını doğru bir biçimde anlamak ve aktarmak temelinde uzun vadede Türkiye'de kalıcılık, süreklilik sağlamak düşüncesiyle, her yıl uluslararası alanda genişleyerek sürdürülecektir.Yerel, ulusal ve uluslararası düzlemde farklı disiplinlerden gelen sanatçı, akademisyen ve araştırmacıların, turistler, bölge yerel yönetimi ve halkın yer alacağı festival, Türkiye'deki pek çok geleneksel biçimi bir bütünlük içerisinde biraraya getiriyor. Geleneksel sanatların paylaşımı esası üzerine kurulu festival programı, geceler ve bu gecelere ışık tutacak gündüz etkinliklerinden oluşuyor. Akşamlarda halk ve sanatçılar biraraya geliyor. Festival her akşam bir tema altında gerçekleşiyor: Ölüm, neşe, meşk, gençlik, muhabbet, kardeşlik, mecaz-ı aşk..
Bu temalar, farklı geleneksel biçimleri aynı mana bütünlüğünde birleştirmekte, bu geleneklere kaynaklık eden tüm unsurlar festivalin çekirdeğini oluşturmaktadır. Festivalin gündüz programını ise seminer ve yarışmalar oluşturuyor. Gerçekleştirilecek seminer ile gelenek ve sanat arasındaki bağ bu kez de teorik düzlemde paylaşılıyor. Teori ve pratiğin iç içe olduğu festival, tüm programlarıyla bir bütünlük içerisinde gerçekleştiriliyor. Düzenlenen yarışmalar ise geleneksel Türk mutfağından, yöre oyunlarına dek aynı kaynağı açığa çıkarıyor ve katılımcılarla paylaşıyor. Festival, Yunanistan ve Azerbaycan'ın da katılımıyla hem doğu hem de Batı ülkelerine bir pencere açmakta, geçmişten günümüze doğru ilerleyen ışığı her iki yöne doğru paylaşmaktadır" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz