Kapadokya'daki Dünyanın En Büyük Yeraltı Şehrinin Tomografisi Çekilecek

Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olabileceği belirtilen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kaplayan...

Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olabileceği belirtilen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kaplayan yeni bir yeraltı şehri tespit edildi. Toplam 50 civarında girişi olduğu tahmin edilen yeraltı şehrinin tam olarak ne zaman yapıldığı, nelerin olduğu, nereden nereye kadar uzandığının tespiti için de Nevşehir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri ile öğrenciler tomografik aletler yardımı ile çalışmaya başladı. Ekip, var olduğu öngörülen yeraltı şehrinin önce tomografik sonra da sismik görüntülerini çekecek ve rapor hazırlayacak.

Reklam
Reklam

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kalesi'nin altında büyük bir yeraltı şehri tespit ettiklerini belirterek, burasının Kapadokya’nın dünyaya sunacağı en büyük ve önemli yeraltı şehri olacağını tahmin ettiğini kaydetti.

'Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında yürütülen çalışmalar sonrasında alanın ortaya çıktığını kaydeden Ünver, "Nevşehir Kalesi ve çevresinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediye işbirliğinde 2 bin 600 konut inşa ederek bölgede yaşayan insanları modern konutlarına kavuşturduk. Göre beldesinden Nevşehir Kalesi'ne kadar 7 kilometrelik bir tünel tespit ettik. Osmanlı arşivlerinden de bölgede 30 adet su yolunun olduğunu belirledik. Ayrıca kemerler, yeraltı yaşam alanları, kiliseler gibi çok sayıda alanın olacağını da tahmin ediyoruz. Nevşehir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nde görevli hocalarımız şu anda bölgede araştırmaya başladı." dedi.

Çalışma tamamlandığında Türkiye ile bütünleşmiş şekilde üzerinde şehir ormanı, altında antik parkı ve yeraltı şehri, etrafında düzenlemeler yapacaklarını ve çok güzel bir eser ortaya çıkaracaklarını aktaran Ünver, bunu da dünyaya birlikte paylaşacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

"YERALTININ TOMOGRAFİSİNİ ÇEKECEĞİZ"

Nevşehir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır ise Nevşehir Belediyesi tarafından kendilerine bölgede yeraltı şehrinin varlığından bahsedildiğini belirterek, şu anda yaptıkları çalışma ile iddianın doğruluğunu tespit edeceklerini söyledi.

Çalışma kapsamında 3 ana hat belirlediklerini ifade eden Çakır, "Bu detaydan ziyade bir ön çalışmadır. Yeraltı şehrinin var olup olmadığına dair tespit çalışmasıdır. Yaklaşık 150 metre boyunca öz direnç ölçümü yapacağız. Kalenin etekleri ile tepesi arasında 100 metre kot farkı var. 50 metre derine indikten sonra iyi bir ölçüm yapacağımıza inanıyorum. Bölgenin tomografik ölçümünü yaptıktan sonra veriler eşliğinde sismik tomografisini de çizerek jeoloji biliminin iki önemli aracı vasıtası ile yeraltı şehrinin durumunu ortaya koyacağız." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: