Kapalı Yöntemle Ameliyat

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Eray...

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Eray Kara, bağırsak kanserli hastalarda kapalı yöntemle ameliyatların son derece güvenli bir şekilde gerçekleştirilebileceklerini ifade etti.

CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi, bölge hastaneleri içerisinde öncülük etmeye devam ediyor. 2004 yılında yurt dışı eğitiminden döndükten sonra giderek artan oranlarda özellikle kapalı safra kesesi, kalın ve ince bağırsak, dalak ve karın duvarı fıtığı ameliyatları gerçekleştiren Dr. Kara, birçok kalın bağırsak kanserli hastanın bu yöntemle ameliyat edilebildiğini bildirdi. Prof. Dr. Eray Kara, yaptığı açıklamada, halk arasında dikişsiz ameliyat olarak da anılan minimal invaziv (laparoskopik) cerrahi yani kapalı ameliyat tekniklerinin son yıllarda modern cerrahideki en önemli gelişmelerden biri olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kapalı safra kesesi ameliyatlarının uygulanmasındaki başarıların sonrasında minimal invaziv cerrahinin popülaritesinin giderek arttığını anlatan

Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok cerrahi hastalıkta uygulanmaya başlanmıştır. Ancak, kanser cerrahisinde uygulanması nispeten kısıtlı olan bu yöntem, günümüzde son derece güvenilir bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Özellikle kalın bağırsak kanserli hastalarda zorluğu, ameliyat süresinin uzunluğu ve özel eğitim gerektirmesi nedeniyle kısıtlı uygulanan bu ameliyatlar, bugün için Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde diğer laparoskopik ameliyatlar gibi kolaylıkla uygulanmaktadır."

Hastalar için en önemli avantajlarının daha küçük bir kesi izinin olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, hastanede kalış süresinin daha kısa olması ve normal günlük aktivitelerine daha erken dönüş olduğunu anlatan Kara, şunları söyledi: "Karın ön duvarından açılan 4-5 adet küçük (0.5-1.2 cm) delikten birine yerleştirilen teleskop ile alınan görüntü monitöre yansıtılarak uygulanan bu ameliyatta, diğer deliklerden çalışma aletleri yerleştirilerek birçok iyi veya kötü huylu kalın bağırsak hastalığının tedavisi mümkün olmaktadır. Bu tekniğin açık cerrahiye kıyasla avantajlı yönü ise, hastanın daha az ağrı duyması, kolon fonksiyonlarının daha hızlı normale dönmesi, hastanede kalış süresinin azalması ve normal aktivitelerine dönüş süresinin daha çabuk olmasıdır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: