Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kapatılmasın kararına akademi, siyaset ve işdünyasından gelen ilk tepkiler:
Devlet Bahçeli (MHP Genel Başkanı)
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin kararını "herkes bu karara saygı göstermek durumundadır" şeklinde değerlendirdi. Erdoğan ve AKP yöneticilerinin de yaşanan bu süreçten gerekli dersleri çıkarması ve anayasal düzenle kavgalı ve devletin kuruluş ilkeleriyle sorunlu olmanın demokratik rejimi tehlikeye atacağını artık anlaması gerektiğini ifade etti.
Bahçeli "Milliyetçi Hareket Partisi, terör ve şiddeti siyasi amaç ve araç olarak gören partiler dışında siyasi partilerin kapatılmasına ilke olarak karşıdır. Siyasi partilerin tasfiyesini ancak Türk milleti yapabilecektir. Bunun yöntemi de milli iradenin tecelli edeceği seçim sandığıdır. Parlamenter demokrasilerde egemenliğin yegane sahibi millettir. Siyasi iktidarların meşruiyet kaynağı da milli iradedir. Ancak demokrasilerde milletin verdiği yetki, ülkeyi yönetenler için çok ağır sorumlulukları da beraberinde getiren kutsal bir emanettir" dedi. Milletin verdiği yetkiyle iktidar olanların anayasal düzene uygun hareket etmeleri ve meşruiyet yolundan ayrılmamalarının bir zorunluluk olduğunu da dile getiren Bahçeli, şu görüşleri dile getirdi:
Yekta Güngör ÖZDEN (Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı)
6 oy kapatılsın diyor, 5 oy kapatılmasın diyor. Burada davanın reddi yok. Kapatılmaya yeterli oy sağlanamadığından kapatma kararının verilmemesi
Kapatma kararının verilememesi çözümsüzlüğü var. Bu 550 milletvekilinin hazırladığı yasaları siz iptal ediyorsunuz 6 oyla, ama partilerin çabası sonucu değiştirilen anayasa nedeniyle 30 kişinin kurduğu bir partiyi kapatmaktan uzak kalıyorsunuz.
Ülke çözümsüzlüğe gidiyor. Ancak red oyu kullanan başta başkan olmak üzere diğer 4 üyenin kendi içlerinde eziklik duydukları belli ki sonuçta siyasi partinin hazine yardımından yoksun kılınması kararına yanaşıyorlar.
Aslında Anayasa'nın 69. maddesinde yapılan son değişiklikle bu kapatma yerine getirilen bir yaptırımdır. Bunu da kapatma anlamında değerlendirmek gerekir.
Başkanın ihtar demesi de buradan kaynaklanıyor. Partilere ihtar farklı bir konudur. Başkan ordan yararlanarak kendi içindekileri yavaşlıklarını burada bu ihtar sözüyle gidermeye çalışıyor.
Kaldı ki Hazine yardımından yoksun kılınca oda kapatma yerine olduğundan buna neden olan eylemler söylemler içinde siyasetten yasaklanma kararını verilmesi gerekirdi. Bundan da kaçındıkları ortaya çıkıyor. Artık karar yayımlandığında gerekçeleri daha iyi yapacağız.
Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorundayız. Daha iyi günlere çıkmak için elimden gelen çabayı göstereceğiz.
CHP'Lİ Mustafa Özyürek
Türkiye'de laikliği savunan milyonlar var. Sayın Başbakan 16 milyon oy aldık istediğimizi yaparız anlayışıyla geldi. Bu sonucu iyi değerlendirmesi lazım. Laikliği ve laik demokratik cumhuriyetin sahibinin millet olduğunun Başbakanın artık görmesi lazım.
Mesut Yılmaz
Bugün AKP için kurtuluş nedeni. Başkanın yaptığı açıklamaya göre ara çözüm aramışlar. Bir demokraside siyasi partilerin kapatılması o demokrasi için bir zaaftır. AKP'nin bu durumdan bir sonuç çıkaracağını ve ileriki dönemde ona göre hareket edeceğini düşünüyoruz.
Vahit Erdem / AKP Milletvekili
Anayasa Mahkemesi enine boyuna düşünerek çeşitli faktörleri göz önünde tutarak bir karar vermiştir. Biz de bu kararı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Partimizin oturup bir durum değerlendirmesi yapıp aynen seçimlerden sonra olduğu gibi bir konuşma yapmasını bekliyoruz. Endişe duyan kişilere bir açıklama yapıp bunu uygulamalarımızda da göstermemiz gerekiyor.
Fevzi İşbaşaran / AKP Elazığ Milletvekili
Anayasa Mahkemesi üyeleri de bu ülkede yaşıyorlar. Karşı görüşte olan kişilerin görüşlerini de göz ardı edemeyiz.
Köksal Toptan
Demokrasi çıtası bir yukarı düzeye çıkmıştır. Önemli, olumlu bir karardır. Birlik bütünlük içinde olmalıyız. Toplumsal olarak bir nefes almayı sağlar. Demokrasi için olumlu bir karar. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.
DTP Ahmet Türk
Burada bir genel değerlendirme yapmak lazım. Önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye ve demokrasi için çok önemli. Karar ötesinde Sayın Başkan'ın yaptığı açıklamalar çok önemli. Anayasa Mahkemesi'nin hiç bir üyesi kapatılmasını istemez. Ortak bir diyalog ve ortak aklı ortaya koyarak bu yönde adımlar atılmalıdır. Parti kapatılmasına karşıyız.
Murat Yalçıntaş / İTO Yönetim Kurulu Başkanı
Bu kararla birlikte Türkiye'de siyasi istikrarsızlık sona ermiştir. Ekonomi dünyası olarak artık işlerimize dönmek ve daha çok çalışmak günü gelmiştir. Yüksek Mahkememiz Türkiye'nin geleceğini derinden etkileyen, çok önemli bir süreci başarıyla sonlandırmıştır. Bundan sonra siyasi istikrarsızlık sona erdiğinden dolayı hem siyasi çevreler, hem bürokratlar hem de iş alemi olarak bizler, artık kendi asli işimize, ekonomiye döneceğiz. İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir.
Erkan Mumcu: "Mağdur edebiyatı yapma şansı verilmedi"
Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararını "Bu gibi süreci, sancıları yeniden yaşamamak adına Türkiye demokratikleşmesindeki eksiklikleri
mutlaka tamamlamalıdır" diye değerlendirdi.
Mumcu, "AK Parti'ye bir kez daha mağdur edebiyatı yapma fırsatı verilmemiş olması, bir siyasetçi olarak beni memnun etti. İnşallah yaşanılan bu tecrübeden bir şeyler öğrenmiş olarak ve Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda hem tutarlı hem onurlu bir tutum takınmayı karar sonrasında bir ilke haline getirebilirler." diye konuştu
Joost Lagendijk: Çok rahatladım
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Anayasa Mahkemesinin AK Parti'nin kapatılmaması yönündeki kararı üzerine, "Kendimi çok rahatlamış
hissediyorum" dedi.
Avrupa Komisyonu Sözcüsü: "Kararı değerlendireceğiz" Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, Komisyon'un, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'nin kapatılmasına ilişkin dava konusunundaki kararını değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacağını belirtirken, bir Komisyon kaynağı, kararı "soluk aldırıcı" olarak nitelendirdi. Ancak ABHaber'e konuşan bir Komisyon bürokratı, Komisyon'un, AB Dönem Başkanı Fransa ile iştişarelerde bulunduktan sonra bir açıklama yapacağını kaydetti. Aynı kaynak, AB kurumları çalışanlarının tatilde olduğunu, Olli Rehn'in de Brüksel'de olmadığına dikkati çekerek Anayasa mahkemesi kararının Türkiye AB ilişkilerine "soluk aldırıcı" bir karar olması açısından önem taşıdığını söyledi. Zeki Sezer: Karara saygılı olmalıyız
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararına ilişkin olarak, herkesin karara saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Şimdi bize siyaseten AK Parti'yi yenme fırsatı yaratıldı" dedi.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazcıoğlu: Ülkenin istikrarı açısından olumlu buldum. Demokrasimiz için hayırlı olsun.
ANKARA(ANKA) - BBP Genel Başkanı Muhsin Yazcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'nin kapatılmaması yönünde verdiği kararı yaptığı yazılı açıklamada şöyle değerlendirdi: "Ülkenin istikrarı açısından olumlu buldum. Demokrasimiz için hayırlı olsun. Siyasi partilerin ancak terör ve şiddetin odağı olması ve bunu bir metot olarak benimsenmesi durumunda kapatılabilir. Terör odağı olamayan bir partinin mukadderatının sandıkta tayin edilmesi gerekir."
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu: "Demokrasi kazandı"
Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, AKP hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı değerlendirirken, "Demokrasi kazanmıştır" dedi.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız: "Hukukun üstünlüğünün tecelli etti."
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kim olursa olsun bir partinin kapatılmasının hoş olmadığını dile getirerek, hukukun üstünlüğünün tecelli ettiğini söyledi.
Abdüllatif Şener:"Türkiye demokrasisi açısından bir kazanımdır"
Yeni siyasi oluşum çalışmalarına başlayan eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Anayasa Mahkemesi kararını, "Bu kararla birlikte partilerin hesap verecekleri yerin halk olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye demokrasisi açısından bir kazanımdır" sözleriyle değerlendirdi. Şener, kararın yeni oluşum çalışmalarını etkilemeyeceğinin de altını çizerek, "Bu karar benim yol haritamı etkilemez. Siyasette boşluk var. Benim de söyleyecek çok sözüm var" dedi.
Hisarcıklıoğlu: "Demokrasi kazanmıştır"
Ankara - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti hakkındaki kararını değerlendirirken, "Türk hukuku kazanmıştır, demokrasi kazanmıştır" dedi.