Kapıdan satışlarda 'cayabilirsiniz'

İSTANBUL (İHA) - Tüketici, yalnızca kapıdan, posta ve katalog yoluyla yapılan satışlarda, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeden ve hiçbir gerekçe göstermeden, teslim aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde malı kabul etmek veya reddetmek hakkına sahip bulunuyor.

İHA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgilere göre, satıcının eve veya işyerine gelerek yaptığı satışlar, 'kapıdan satış' olarak adlandırılıyor. Bir mal veya hizmeti gazete ve dergilerde yayımlanan ilanlar yoluyla veya bir katalogdan seçerek satın almak ise 'posta ve katalog yoluyla satışlar' kapsamına giriyor. Uzmanlar, kapıdan satış yoluyla mal veya hizmet alırken, sözleşme tarihinin o günün tarihi olup olmadığına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, geçmiş güne ait tarih yazılmasının, cayma hakkını ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Cayma bildiriminin, 'İadeli taahhütlü mektup', 'Noter aracılığıyla gönderilen ihbarname' ve 'Cayma bildirimini bizzat teslim ederek' de yapılabileceğini vurgulayan uzmanlar, bu durumda, satıcının, ödenilen bedeli ve müşteriyi borç altına sokan her türlü belgeyi 10 gün içinde iade etmekle ve 20 gün içinde malı geri almakla yükümlü olduğunu kaydediyor.

CAYMA BİLDİRİM BELGENİZİ İSTEYİN Uzmanlar, satıcı tarafından düzenlenen ve cayma hakkının bulunduğunu bildiren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmış 'cayma bildirim belgesi'nin istenmesi konusunda da uyarıyor. Cayma hakkının, 'Gıda maddeleri satışları, gündelik tüketimin düzenli olarak karşılanmasına yönelik satışlar, sigorta sözleşmeleri, eğitim ve kültürel amaçlı ses kaseti, video kaseti vb'yi kapsayan satışlar, işyeri dışında satışa sunulması teamül, ticari örf veya adetten kabul edilen mal veya hizmet satışları" gibi hallerde kullanılmayacağını da hatırlatan uzmanlar, "Bir hediye kazandınız; ancak hediyeyi alabilmek için başka bir ürünü veya hizmeti satın almanız şartı öne sürülüyorsa temkinli ve dikkatli olunuz" diye ikaz ediyorlar.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, satıcıya başvurudan sonuç alınamamış veya sonuç müşteriyi tatmin etmiyor ise, uyuşmazlıkla ilgili olarak, bulunulan yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne müracaat edilebileceğini belirtiyor. Bilirkişi incelemesi gerektiren uyuşmazlıklar hariç, başvurunun en geç 1 ay içinde karara bağlandığını ve herhangi bir ücret alınmadığını ifade eden uzmanlar, tüketici mahkemesi sıfatıyla görev yapan Asliye Hukuk/Ticaret Mahkemelerine başvurulabileceğini ve açılacak davaların her türlü resim ve harçtan muaf olduğunu kaydediyor.