Kaplumbağa 'Tuğçe Barış' uydudan izlenecek

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde, 60 yaşındaki caretta caretta cinsi bir deniz kaplumbağasına uydu...

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde, 60 yaşındaki caretta caretta cinsi bir deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldı. Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış tarafından “Tuğçe Barış” ismi verilen kaplumbağa, Akdeniz ülkelerine barış getirmesi dileğiyle geceyarısı İztuzu plajından denize salındı.
Muğla Valiliği ve Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanlığı tarafından desteklenen ''Köyceğiz-Dalyan'daki Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması Projesi'' kapsamında bir caretta carettaya, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ekiplerince, yaklaşık iki saat süren işlemin ardından ''TR-90'' numaralı cihaz takıldı. ÖÇKK Araştırma ve İnceleme Daire Başkanı Mehmet Menengiç, söz konusu merkezin Avrupa'nın en iyisi olması için çalıştıklarını söyledi. Menengiç, çalışmaların Avrupa'ya uyum kapsamında yapıldığını ve ülke olarak rehabilitasyon merkezlerini destekleyen bir duruma gelindiğini belirterek, "Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Muğla Valiliği, Dalyan Belediyesi, Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü'yle ortaklaşa bu projeyi destekledik. Rehabilitasyon merkezimiz, yaralı kaplumbağaları tedavi ederken bilgilendirme ve bilinçlendirme görevini de yürütüyor.'' dedi.
Türkiye'de caretta carettaların yumurtladığı 17 bölge olduğunu kaydeden Daire Başkanı Menengiç, ''ÖÇKK'ye bağlı beş bölgemiz var. Bunların en önemlileri İztuzu ve Belek kumsalları. Şu anda Belek'teki kaplumbağa çıkışı, Zakintos adasından fazla. Bu da uyguladığımız koruma tedbirlerinin bir neticesi. Yumurtadan çıkan bin yavrudan ancak bir tanesi yetişkin hale geliyor. Dolayısıyla kaplumbağalara çok iyi bakmamız gerekiyor. Çalışmalarımız Avrupa'da da büyük ses getiriyor.'' şeklinde konuştu.
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska ise Türkiye'de en güzel korunan alanların ÖÇK'ler olduğuna dikkat çekerek, ''Muğla'da da bu bölgelerden çok var fakat ikisi, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Dalyan İztuzu plajı ve Fethiye Göcek ÖÇK bölgesindeki kumsal. Yarın da Fethiye’de iki kaplumbağamıza daha uydu takip cihazı takacağız. Geçen yıl burada iki kaplumbağaya takmıştık. Bu sene yedi tane planladık ama beşine eylül veya ekimde takacağız. Geçen senekilerden biri, Girit adası üzerinden Libya’dan Tunus’a geçerek konakladı. Burada yumurtlayan kaplumbağalar Akdeniz’e göç ediyor.'' dedi.
Uydu takip cihazı' takılması konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Kaska, şunları kaydetti: ''Kaplumbağa denizden çıktığı için kabuğu ıslak oluyor. Bu cihazın sağlıklı şekilde takılması için 1 saat kurumasını bekliyoruz. Sonra üzerindeki parazitleri ve yabancı maddeleri zımparayla temizliyoruz. Tuzlu suya dayanıklı özel bir silikonla uydu takip cihazını kabuğa yapıştırıyoruz. Silikon kuruduktan sonra kaplumbağayı doğal alanına salıyoruz. Kaplumbağa nefes almak için suyun dışına çıktığında cihaz sinyal gönderiyor. Kaplumbağaların göç yollarını, 'www.seaturtle.com' sitesinden takip edebiliyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz