Kaplumbağaların uzun yaşama sırları

BURSA (İHA) - Sıcak memleket hayvanları olarak bilinen ve Türkiye'de de bol miktarda bulunan kara kaplumbağalarının cinsel hayatlarının düzenli olması, 200 yıllık uzun ömürlerinin kaynağı olarak gösteriliyor.

Vücutları kabuk biçiminde kubbemsi bir bağla örtülü olan kaplumbağalar, 200 yıla kadar yaşamalarıyla en uzun ömürlü canlıların başında geliyorlar. Kara, deniz ve tatlı sularda yaşayan 250 kadar türü bulunan kaplumbağaların, kemik parçalarının kaynaşmasından meydana gelen zırhlarının haricinde, alt ve üst yüzeyleri boynuzsu deri levhalarla kaplı bulunuyor. Kaplumbağalar en çok ilgiyi, oldukça fazla karşılaşıldıkları park ve bahçelerde çiftleşirken çekiyorlar.

Reklam
Reklam

Baharın gelmesiyle Bursa Hayvanat Bahçesi'nde çiftleşen kaplumbağalar, parkın en çok dikkat çeken hayvanları oldu. Hayvanat bahçesinin sevimli konukları arasında yer alan kaplumbağaların çiftleşmelerini görenler, başlarından saatlerce ayrılamıyorlar. Hayvanat bahçesi yetkilileri kaplumbağaların bahar döneminde ziyaretçi akınına uğradığını kaydediyorlar. Hayvanat bahçesi veterinerleri izleyenleri büyüleyen kaplumbağaların çiftleşmeleri hakkında şu bilgileri verdi:
"Eşleşme döneminde erkekler arasında kavga olur. Erkek dişinin arkasında koşarak tos vurur. Yazın tarlalarda zırhlarının tokuşma sesleri uzaklardan duyulur. Yurdumuzda yaşayan kara kaplumbağaları 20-30 santimetre boyunda ve 2-4 kilogram kadardır. 40 yıl ile 200 yıl arasında yaşarlar. Halkalarına bakılarak yaşları tahmin edilebilir. Her türü yumurta ile çoğalır. Yarım ton ağırlığına ulaşanları vardır."