Kapsül endoskopisi nedir?

Kapsül endoskopisi (mini-robot veya mini-kamera), 1x3 cm ebadında (11 mm x 26 mm) ve 4 gram ağırlığında ve içinde bir mikroçip veya mini-kamera olan bir kapsülün 8-12 saatlik açlık sonrasında yutulması ve bu cihazın sindirim sisteminde seyahat ederek görüntüler alması ve sonunda hastanın bu kapsülü dışkısı ile çıkartması işlemidir. Bu kapsülün içindeki mikroçip’in elde ettiği dijital görüntüler bir kayıt cihazına aktarılarak bilgisayarda detaylı bir şekilde incelenir. Gelişmiş kapsüller saniyede 18 görüntüye kadar ve 8 saatlik bir sürede 50,000 civarında görüntü alabilmektedir.

Reklam
Reklam

Kapsül endoskopisi nasıl gerçekleştirilir?

Hasta aç karnına uygulama yapılacak laboratuvara / muayenehaneye gider ve kameranın kayıt cihazı hastanın kemerine tutturulur. Hasta bir barsak su ile özel kapsülü yutar. Hasta bu arada günlük yaşantısına devam eder ve 8 saat sonra tekrar aynı laboratuvara / muayenehaneye gider ve kayıt cihazını teslim eder. Hasta kapsülü 24 saat sonra barsak hareketleri ile dışkı yolu ile dışarı atar.

Kapsül endoskopisi ile artık gastroskopi ve kolonoskopi tarihemi karışıyor?

Kesinlikle hayır, çünkü aynı işlevi görmüyorlar. Gastroskopi yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını inceleyen ve kolonoskopi ise kalın bağırsağı inceleyen bir endoskopi tetkikidir. Bu tetkikler ile 6-8 metre uzunluğa erişebilen ince bağırsağı inceleyebilmek mümkün değildir. Bu nedenle kapsül endoskopisinin ana amacı ince bağırsağı incelemektir.

Kapsül endoskopisi hangi nedenlerle yapılır?

- İnce bağırsak kaynaklı gizli kanamalar
- Crohn hastalığı gibi ince bağırsağı tutan iltihabi bağırsak hastalıkları
- Crohn hastalığının alevlenmelerini belirlemek
- Çölyak hastalığı tanısında
- İnce bağırsak tümörlerinin tanısında
- Yanıtsız çölyak hastalığın değerlendirilmesinde
- Polipozis durumlarında poliplerin takibinde
- İnce bağırsak naklinin takibinde

Reklam
Reklam

Kapsül endoskopisi hangi hastalara uygulanmamalıdır?

- Zeka geriliği veya bunaması olan hastalar: hasta ile uyum gerektiğinden bu hastalarda yapılmaz.
- Kalp pili olanlar
- Gebeler
- Bağırsak düğümlenmesi
- Bağırsak fistülü
- Yemek borusu darlıkları, akalazya varlığı

Kapsül endoskopisinde güncel araştırmalar ne amaçla yapılmaktadır?

Kapsül endoskopisi günümüzde sadece tanı koymak amacı ile kullanılmaktadır, ancak zaman içinde ultrason yapma, koterizasyon, biopsi alma ve lazer uygulaması gibi uygulamaları yapabilmesi hedeflenmektedir.

Soru ve görüşleriniz için: drkorhantaviloglu@mynet.com