İSTANBUL (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, kar arttırmanın yolunun güçlü markalardan geçtiğini söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 2. İletişim Zirvesi'nde Markalaşma süreci masaya yatırıldı. Mecidiyeköy MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen zirveye TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Reklamcılar Derneği Başkanı Jeffi Medina, Ülker İletişim Koordinatörü Sedat Sözüdoğru ve diğer davetliler katıldı.
MÜSİAD'ın 2. İletişim Zirvesi'nda konuşan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, markanın gücünün doğrudan karlılığı belirlediğini vurgulayarak, rekabet gücü dünya ortalamasında 52. olan Türkiye'nin daha üst basamaklara çıkabilmesi için sihirli kavram olan "marka"ya yatırım yapması gerektiğini belirtti. Oğuz Satıcı, bugün herhangi bir malın gördüğü talepte, tüketicinin herhangi bir ürüne veya hizmete yönelik "ihtiyacını tespit etmesinden", "alım kararını" vermesine kadar geçen süreçte markanın rol oynadığını ifade etti.
YENİ YÖNTEM MARKA Oğuz Satıcı, Türkiye'nin 1872 yılında 49 milyon dolar ihracat yapan bir ülke olduğunu, 2003 yılında ise bu rakamın 48 milyar doları bulduğuna dikkat çekerek, "2000 yılından 2003 yılına dünya çapında ihracat yüzde 17 artarken ülkemiz ihracatı yüzde 76 artmıştır. Türkiye'nin rekabet gücünün dünya ortalamasında 52. sırada olduğu tarihsel bir duraktayız. İçinde bulunduğumuz bu tarihsel zemin ve artan dünya rekabeti bizi ayakta kalma ve ilerleme yolunda yeni kavram, yeni süreç ve yeni yöntemler aramaya itiyor. Bir arayış içindeyiz. Bu arayışın son yıllarda en popüler ifadesi bize yine aynı kavrama götürmektedir, o da markadır" dedi.
Türkiye'nin uluslararası markalar oluşturmak için gerekli verimli endüstriye sahip olmadığını anlatan Satıcı, verimli endüstrinin tasarımcıyla, marka yöneticisiyle kurulabileceğini söyledi. "Bu noktada finansman hep ifade edildiği gibi birinci sorun değildir" diyen Oğuz Satıcı, "İlk sorun dünya trendlerini anlayacak ve kavrayacak tasarımcıların ve fark yaratıcıların oluşması ve bunların firmalarla buluşması sorunudur. Biz TİM olarak, kurduğumuz Türkiye Tasarım Konseyi yoluyla tasarımın bütün bileşenlerinin ortak hareket ettiği bir platform yarattık. Bu platform yoluyla Türkiye sanayicisinin ve ihracatçısının tasarımcıyla buluşma sürecini hızlandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"DAHA ÇOK ARAŞTIRMA YAPMALIYIZ" TİM Başkanı Satıcı, rekabet gücünü yalnızca girdi maliyetlerinde, vergi yükünün hafifletilmesinde aramanın bütün haklılığına rağmen yeterli olmadığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tekstil konfeksiyon, mücevher, kısmen makine sanayi, tüketici elektroniği üzerine markalaşmamız, IT sektöründe yazılım alanında güçlenmemiz öncelikle mümkün görünmektedir. Bu sektörlerin uluslararası ihtimallerini araştırmak ve değerlendirmek, bunları raporlamak ve buradan çıkan spesifik sonuçları geliştirmek zorundayız. Biz TİM olarak önümüzdeki dönemde uluslararası pazarlamanın temel dinamiklerini ortaya koyan ve tek tek ülkelerde ve gelişen pazarlarda perakende merkezli iş fırsatlarını ve yapılması gerekenleri ortaya koyan bir pazarlama konferansı yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Anadolu'da marka, tasarım yönetimi ve iletişim konulu seminerlerimizle Eylül ayından itibaren başlıyoruz."