Kar körlüğü'ne dikkat

TRABZON (İHA) - Kardan yansıyan güneş ışığının göz sağlığını olumsuz etkilediği, güneşli karlı ortamlarda normalden daha fazla yansıyan güneş ışınlarından gözlerin korunması gerektiği belirtildi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Tüysüz, bunun için ultraviyole-C ışınlarını engelleyen güneş gözlükleri kullanılması gerektiğini belirterek "Kar, yeryüzüne ulaşan ışınların daha fazla yansımasına neden olmaktadır. Bu ışınlar gözleri olumsuz yönde etkiler. Karlı ortamlarda gözlerin korunmaması bazı durumlarda geçici körlüğe yol açabilir. 'Kar Körlüğü' dediğimiz büyük zararlar oluşabilir. Uzun süre yansıyan ışınlara maruz kalınması halinde ilk aşamada gözlerde yanma, batma,

Reklam
Reklam

kamaşma ve baş ağrısı gibi sonuçlar görülür. Bu ışınların uzun vadedeki etkisi ise göz merceğinde katarakt oluşmasını hızlandırmasıdır" dedi.

Fazla ışın yansıması nedeniyle retinada meydana gelecek hasarların görme kalitesini ve netliğini azalttığını kaydeden Dr. Tüysüz, "Gözdeki hücreler ışığa duyarlılığının azalmasına neden olur. Karlı ortamlarda uzun süre kalan kişiler mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı, kullanılacak gözlük iyi kalitede olmalıdır. Ultraviyole-C ışınlarını engelleyen günüş gözlükleri kullanılması gerekir. Nerede üretildiği belli olmayan güneş gözlükleri fayda değil zarar verir" diye konuştu.