Kar nedeniyle Boğaz'da tanker kuyruğu

İSTANBUL (İHA) - Pazar gününden bu yana süren yoğun kar yağışı ve poyraz nedeniyle aralıklarla transit geçişe kapatılan İstanbul Boğazı'nın Kuzey ve Güney girişinde 200'e yakın gemi boğaz trafiğinin açılmasını bekliyor. Görüş mesafesinin 1 milin altına düşmesi üzerine trafik kesintiye uğrayınca İstanbul ve Çanakkale Boğazları girişlerinde tanker kuyrukları oluştu.

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre; dün (10 Şubat) İstanbul Boğazı Karadeniz girişinde 128, Marmara girişinde ise 70 gemi bekletildi. Türk Boğazları Tüzüğü'ne göre Türk boğazlarında seyir yapan gemilerde görüş mesafesi yarım milin altına düşerse Boğaz gemi trafiğine çift yönlü olarak tamamen kapatılıyor. Tanker trafiğinin aksaması boğazları by pass eden petrol taşımacılık projelerini yeniden gündeme getirdi. Transtrakya Projesi ile Boğazlar dışındaki bir petrol taşımacılık sisteminin Ruslar nezdinde ilk kez kabul gördüğüne dikkati çeken Anadolu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Okan Tapan, "Türkiye'nin stratejik ve çevresel çıkarları da boğazları by-pass edecek rota üzerinde durulmasını gerektiriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Dünyada artan petrol ihtiyacı ve Körfez'deki durum Karadeniz'in açık denizlere açılan tek deniz kapısı olan Türk boğazlarındaki trafiğe de yansıdı. Türk boğazları dünyanın en tehlikeli su yolu olarak kabul ediliyor. Boğazlardan her 7-8 dakikada bir gemi, her 50-55 dakikada da İstanbul'u tehdit eden tehlikeli yük taşıyan bir tanker geçiyor.