Kar üstünde karakucak güreşleri

ŞAVŞAT (İHA) - Artvin'in Şavşat İlçesi'ne bağlı Veliköy'de geleneksel olarak düzenlenen Geleneksel 9. Kar Üstü Karakucak Güreşleri renkli görüntülere sahne oldu. Gürcistan Güreş Federasyonu Başkanı Gela Canalidze'nin de izlediği güreşlerde Başpehlivanlığı Salih Şahin kazandı.

Sponsorluğunu Spor Toto Teşkilatı'nın yaptığı güreşlere Gürcistan, Erzurum, Samsun, Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli'nden toplam 110 güreşçi katıldı. 10 siklette gerçekleştirilen güreşler, kıran kırana bir mücadeleye sahne oldu. Müsabakalar öncesinde tartılarak göğüslerine muhtarlık mührü vudulan ve kiloları keçe kalemle yazılan güreşçiler, karla kaplı alana sadece kispetleriyle çıktılar. Güreşçiler, müsabakalarda bir yandan karla kaplı zemin ve soğuk diğer yandan da rakipleriyle mücadale ettiler.
Müsabakalar sonunda dereceye giren güreşçilere toplam 2 milyar 750 milyon lira para ödülü, madalya ve çeşitli hediyeler verildi. Güreşlere 25 güreşçi ile katılarak büyük başarılar kazanan Gürcistanlı güreşçilere de özel ödül verildi. Yaklaşık 5 saat süren güreşleri izlemeye gelen seyircilerin arasında bulunan bazı yaşlı vatandaşların kendi aralarında güreşmeleri dikkat çekti. Güreşlerde uzun süren bir mücadelenin ardından rakibi Nejmi Koç'u yenen Salih Şahin, başpehlivan oldu.
Güreşlere izleyici olarak katılan 85 kiloda Dünya şampiyonu Tehemuri Habadze, ilk kez kar üzerinde güreşlere tanık olduğunu belirterek, "Kar üzerinde karakucak güreşlerinin olduğunu duymuştum. Fakat böylesi güzel bir organizasyonla gerçekleştiğini ve zevkli geçeceğini tahmin etmiyordum. Türkiye'de ve Dünya'da ilk olan kar üstü güreşlerinin yakından izleme zevkini yaşamak bir başka" dedi.

Reklam
Reklam

Kırkpınar pehlivanlarından Nejmi Koç ile Salih Şahin ise, kar üstü karakucak güreşlerinin çok zor ve bir o kadar da zevkli olduğunu belirterek, "Dünya'ya tanıtılması için biz elimizden geleni yapmaya hazırız . Yetkililerin ve işadamları bu konuya destek vermeli" diye konuştular.
Bu arada, Kar üstü Karakucak Güreşleri'nin festival ağalığına 3 milyar lira ile geçen yılın ağası Yılmaz Köse seçildi.
Öte yandan, güreşleri Şavşat Kaymakamı Fatih Yılmaz, Belediye Başkanı Adil Aydın, Vali Yardımcısı Muzaffer Başıbüyük, Emniyet Müdürü Orhan Ekinci, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Çelik, Sağlık İl Müdürü Ahmet Bayrak, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Hüseyin Avni Karslıoğlu, Gürcistan Güreş Federasyonu Başkanı Gela Canalidze, Veliköy Muhtarı Rasim Tekin, basın mensupları ve diğer davetliler ile birlikte yaklaşık 2 bin kişi izledi.