Kar Yağışı Barajların Doluluğunu Yüzde 60 Artırıyor

Kış aylarında yoğunlaşan kar yağışı, barajların doluluk oranını artırıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre...

Kış aylarında yoğunlaşan kar yağışı, barajların doluluk oranını artırıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Fırat-Dicle gibi büyük havzalarda kar erimeleri mart, nisan ve mayıs aylarında barajların akış miktarının yüzde 60’ına denk geliyor.

Türkiye’nin büyük bölümünde kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışı görülüyor. Beyaz örtüye bürünen Marmara (İstanbul, Bursa ve Bilecik), Karadeniz (Samsun, Rize ve Artvin),Orta Anadolu (Ankara, Konya ve Nevşehir) ve Doğu Anadolu (Van, Bingöl ve Hakkâri)’da hayat sekteye uğruyor. Sibirya’dan gelen soğuk ve kar, bu bölgelerde yer yer bora ile don olaylarına da neden olurken; bentlerin, büğetlerin su seviyelerine olumlu katkı yapıyor.

Reklam
Reklam

DSİ’den Cihan’a yapılan açıklamaya göre barajların doluluk oranında kar erimeleri önemli rol oynuyor. Erimeler, bahar aylarında belirgin biçimde artıyor. Doluluk da kar yoğunluğunun yanında ısı, nem, ot örtüleri ve eğimden dolayı eriyerek akan su miktarına bağlı olarak biçimleniyor. Tabloya bakıldığında Fırat-Dicle gibi büyük havzalarda tedricen mart, nisan ve mayıs aylarında eriyen kardan meydana gelen akış miktarı, senelik akış miktarının yüzde 60’ına tekabül ediyor. Barajlarda su sorunu olmaması için bu aylarda gerekli boş hacim bırakılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: