Kar yağışı ve soğuk hava Antalya’nın ihracatını düşürdü

Antalya’dan yapılan ihracat, 2012 yılının şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,15 azalarak...

Antalya’dan yapılan ihracat, 2012 yılının şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,15 azalarak 85 milyon 63 bin dolarda kaldı. Ocak-Şubat döneminde ise yüzde 7,64 oranında artarak 179 milyon 392 bin dolara ulaştı. İhracatın yavaşlamasında şubat ayında yaşanan aşırı kar yağışı ve soğuk havalar etkili oldu. İki aylık dönemde en fazla ihracat yapan sektör, 70,4 milyon dolarla yaş meyve sebze ve turunçgiller oldu. En fazla ihracat ise 24 milyon dolarla Rusya Federasyonu’na gerçekleştirildi.

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, ihracatta yaş meyve sebze sektörünün ağırlığının devam ettirdiğini, ancak toprak sanayi, demir ve demir dışı metaller, madencilik ve kimya sektörlerinin de bölge ihracatında önemli dinamikler olarak belirmeye başladığını kaydetti. Ocak-Şubat döneminde birlik üyelerinin 110 ülkeye ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Satıcı, “Ulaşılan bu büyük rakam bölgemiz ihracatının pazar yelpazesinin ne kadar geniş olduğunu kanıtlamaktadır.” dedi.

Reklam
Reklam

Antalya’nın ihracatında 24 milyon doların üzerinde alımı ile Rusya Federasyonu’nun ilk sırada yer aldı. Diğer önemli ihracat rotaları ise 17 milyon dolar ile Almanya, 15,9 milyon dolar ile İtalya, 7,2 milyon dolar ile Bulgaristan ve 6,7 milyon dolar ile Ukrayna oldu.

Şubat ayında ihracat rakamlarında gerileme yaşanmasının en önemli sebebini çetin kış şartları olarak gösteren Mustafa Satıcı, “Mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıklar nedeniyle ihracat kalitesinde ürün temin etmekte sorun yaşayan yaş meyve sebze sektörünün ihracatında sıkıntılar yaşanmıştır. Ayrıca aşırı kar yağışı ve don olayları nedeniyle nakliye sorunları baş göstermiş ve gümrüklerden çıkış yapan TIR sayısında gerileme olmuştur. Söz konusu iklimsel zorluklar nedeniyle de bölgemiz ihracatında şubat ayında arzu edilmeyen bir yavaşlama meydana gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz