Kara delikten sonra şimdi de güneş!

CERN'den sonra bir tehlikeli deney daha... Avrupalı bilim adamlarının CERN laboratuvarlarında kara delik yaratma denemesinden sonra şimdi de ABD'liler laboratuvarda yapay güneş oluşturacak. Yine felaket senaryoları konuşuluyor.

Dünyada son yıllarda yaşanan enerji sıkıntısı, ülkeleri ve bilim adamlarını yeni enerji kaynakları bulmaya zorluyor. California'daki Ulusal Ateşleme Enstitüsü'ndeki (National Ignition Facility, NIF) uzmanlar da bunlardan biri. NIF'te bahar aylarında başlayacak bir deneyde, 100 atom ve fizik mühendisi, laboratuvar ortamında minik bir güneş elde etmeye çalışacak.

Reklam
Reklam

100 milyon derecelik ısı

2 milyar dolara mal olan deneyde, 3 futbol sahası büyüklüğündeki kapalı alanda tek bir kaynaktan çıkan lazer ışını 1.6 km boyunca, lensler ve aynaların olduğu bir tünele yansıtılacak. Işın bu tünelde yol alırken, normal bir ampulün ürettiğinden 10 milyar kat daha fazla ışık üretecek. Bu ışın daha sonra 192 parçaya ayrılarak, içinde petrol bulunan alüminyum kaplı bir kapsüle ulaşacak. Kapsül patlayacak ve saniyenin bir milyarda biri kadar kısa sürede toplu iğne başı kadar bir noktada, 100 milyon derece ısı oluşacak.

Bina yok olabilir!

Güneşte yaşanan nükleer tepkimeye benzer tepkimeyi inceleyecek bilim adamları bu deneyle, sınırsız bir enerji kaynağı üretmenin yollarını arayacak. Ancak bazı bilim adamlarına göre, bu enerji ne kadar küçük bir alanda açığa çıkacak olsa da, kontrol edilmesi şüpheli. Böyle bir durumda da enstitüde büyük bir patlama ve yangın yaşanabilir.

Deney nasıl gerçekleşecek?

İlk buluşma

192 ayrı lazer ışını kapsülün yüzeyini ısıtmaya başlayacak.

Sıkışma

Reklam
Reklam

İçinde petrol bulunan kapsülde, ısıyla birlikte içeriye doğru büyük bir basınç oluşacak.

Ateşleme

Lazer ısısıyla, kapsül 100 milyon santigrat derece ısıya ulaşacak ve patlayacak.

Yanma

Termonükleer yanmayla, baştaki lazer ışınının enerjisinden kat be kat daha fazla enerji açığa çıkacak.