Kara gün 24 Ocak

24 Ocak tarihi Türkiye için anmaların günü. Son 20 yılda her biri toplumun saygısını kazanmış 4 kişi bu tarihte hayatını kaybetti ya da öldürüldü.

Aracına yerleştirilen bomba ile 24 Ocak 1993'te öldürülen Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu, 2001’de silahlı saldırıya kurban giden Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, akciğer kanserini yenemeyerek 2007’de aramızdan ayrılan politikacı İsmail Cem ve 2010 yılında 81 yaşında hayata gözlerini yuman işadamı Şakir Eczacıbaşı bugün anılan isimler. Bu 4 isimde bugün yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle anıldılar.

‘UĞURLAR OLSUN’

24 Ocak 1993 sabahı Ankara büyük bir patlamayla sarsıldı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, Karlı Sokak’taki evinin önünde park halinde bulunan otomobiline yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Cinayetin ardından tüm Türkiye’de protesto yürüyüşleri düzenlendi, faillerin bulunacağı yönünde sözler verildi. Ancak hain cinayetin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen failler hala bulunamadı.

Reklam
Reklam

MUMCU İSTANBUL'DA ANILDI

Gazeteci- yazar Uğur Mumcu ölümünün 19. yılında Harbiye'deki anıtı önünde anıldı.

24 Ocak 1993'te Ankara'da arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu için CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından, Harbiye'deki Uğur Mumcu Anıtı önünde anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve çok sayıda partili katıldı. Burada bir konuşma yapan Oğuz Kaan Salıcı, "Bizim burada toplanma nedenimiz ölüm yıldönümleri aynı güne denk gelen İsmail Cem, Gaffar Okkan ve Uğur Mumcu'yu birlikte anmak. Bundan 19. yıl önce fikirleriyle mücadele edemeyen kişiler Uğur Mumcu'yu katletti. O katiller o gün bulunamadı. Ve bugün hala bulunamadı" dedi.

Daha sonra anma programına katılanlara karanfil ve "Ben Uğur Mumcu'yum" isimli bir kitap dağıtıldı.

208 ÇOCUK OKKAN'LA ADAŞ

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan 24 Ocak 2001 tarihinde, Emniyet Müdürlüğü binasından ayrıldıktan hemen sonra Şehitlik Semti Sezai Karakoç Bulvarı’nda makam aracının içinde silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Okkan’la birlikte 4 koruması ve şoförü de hayatını kaybetti.
Emniyet Müdürü Okkan Diyarbakırlılar tarafından o kadar sevilmişti ki, Diyarbakırlılar Ali Gaffar Okkan'ın ismini yaşatmak için çocuklarına efsane Emniyet Müdürünün ismini verdi. Kentte 2000 yılı sonrası doğan 208 çocuk Gaffar Okkan ismini taşıyor.
TÜRK-YUNAN DOSTLUĞUNUN SEMBOL İSMİ

Reklam
Reklam

1974–1975 yılları arasında TRT Genel Müdürlüğü’nde bulunan İsmail Cem, yazarlığın yanı sıra siyasete katıldı ve merkez yönetimlerinde görev yaptı. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde İstanbul, 1995 ve 1999 seçimlerinde Kayseri’den milletvekili seçilen Cem, 1995’te Kültür Bakanı, 1997–2002 döneminde Dışişleri Bakanı oldu. Cem’in, çoğu Türkiye’nin siyaset sosyolojisi ve sosyal demokrasisi üzerine on üç kitabı yayınlandı. 2003’te yakalandığı akciğer kanseri nedeniyle 24 Ocak 2007’de İstanbul’da vefat etti.

SANAT DOSTU BİR PATRON

81 yaşında yaşamını yitiren İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Şakir Eczacıbaşı 1970'li yıllarda Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu genel müdürü, 1980'de Eczacıbaşı topluluğu icra kurulu başkanı, 1993'te ise Eczacıbaşı Holding yönetim kurulu başkanı oldu. Eczacıbaşı, sanata verdiği büyük destek ve katkılarıyla biliniyordu. Bernard Shaw'dan "Gülen Güşünceler", Oscar Wilde'dan 'Tutkular, Acılar, Gülümseyen Deyişler" adıyla iki ayrı derleme kitap yayımladı. Fotoğraf ve sinemayla da ilgilendi. Kuruluşuna öncülük ettiği Türk Sinematek Derneği'nin 10 yıl başkanlığını yaptı. Milliyet Sanat Dergisi'nin de kurucularındandı.

Reklam
Reklam