“karabuğday” Piyasaya Çıkmayı Bekliyor

Türkiye’de ilk kez Konya’da üretilen ve başta çölyak hastalığı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen,...

Türkiye’de ilk kez Konya’da üretilen ve başta çölyak hastalığı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen, çiftçilere de gelir kapısı olacak karabuğday piyasaya çıkmayı bekliyor.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) desteğiyle başlatılan “Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba” projesinde sona gelindi. Proje ortaklarının temsilcilerinin de katıldığı projenin kapanış toplantısı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, projeyle ilgili bilgiler vererek, karabuğdayın önemine değindi. Akman, “Karabuğdayın önemi ve nasıl yetiştirileceği konusunda bu proje içerisinde eğitimler verildi. Bir takım insanımız girişimci oldu bu anlamda. Karabuğday yetiştiriciliği konusunda bilgi aldılar. Bu proje kapmasında Kazakistan’a bir seyahat düzenlendi ve karabuğdaydan üretilen ne tür ürünler var, nasıl kırılıyor, nasıl bulgur haline geliyor, nasıl un haline geliyor, neler üretiliyor konusunda bir grup proje kapsamında bilgi sahibi olarak bu bilgileri Konya’mıza, bölgemize devşirmiş olduk. Onun haricinde de karabuğdaydan elde edilen birçok ürün varmış. Biz bunu çok da fazla bilmiyormuşuz? Çok çeşitli ürünler var. Ayrıca kalp damar hastalıklarına ve şeker hastalığına iyi geliyor. Özellikle glutenle ilgili bir işlevi var. Bu çok önemli bir konuymuş. Çölyak hastaları için umut olacak. Biz bu projeye başladığımızda bunun çok farkında değildik. Karabuğdayın önemi konusunda toplumumuzu aydınlatmış olduğumuzu düşünüyoruz. Ve bu konuya müteşebbislerimizi üretim alanlarına çekip, bu konuyla alakalı çeşitli ürünlerin üretimi konusunda da bir farkındalık meydana getirebilirsek birçok konuyu da çözmüş olacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Proje Koordinatörü Ahmet Güneş ise, projenin ilerletilmesi açısından Türkiye’de sanayicinin ve gıdacının bu işe el atmasını istediklerini kaydederek, “Şu an elimizde orijinal bir kademede sertifikalı tohumluk olarak Güneş ve Aktaş çeşitlerinden 700’er kilogram olmak üzere bin 400 kilogram tohum bulunmaktadır. Biz istiyoruz ki bu tohum çoğaltılsın, tohum üreticileri vasıtasıyla çiftçiye aksedilsin ve bu ürüne dönüştürülsün. Bundan sonra projenin aşamasının böyle devam etmesini gönlümüz istiyor” şeklinde konuştu.

Çölyak Derneği Başkanı Şerife Sedakatlı da, Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü’nün yapmış olduğu ıslah çalışmaları sayesinde Türkiye’ye ve özellikle çölyak hastalarına glutensiz buğdayı tanıştırdıkları için teşekkür ederek, bunun gerisinin gelmesini beklediklerini ve kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

Konuşmaların ardından proje ortaklarının temsilcilerine kursa katılım sertifikaları verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: