Karabük’te “1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar” Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından “1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar” konferansı düzenlendi.KBÜ İktisadi ve İdari...

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından “1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar” konferansı düzenlendi.

KBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda “1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar” konferansı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta konuşma yapan KBÜ Rektörü Prof Dr. Burhanettin Uysal, “Osmanlı'nın ortadan kalkmasıyla birlikte bu coğrafyalar bir kan gölü haline gelmiş ve hala o kan gölünden kurtulamaz bir konumdadır. Bugün yaşadığımız bu zorlukları, bir kez daha değerlendirecek olursak, Osmanlı’nın yürütmüş ve taşımış olduğu ideallerin tekrar uygulamaya alınması insanlık için bir çözüm olacaktır. Üniversitemize gelerek bizi şereflendiren ve çok değerli paylaşımlarını ortaya koyacak olan hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Richard Builliet, kendilerini konferansa davet edenlere teşekkür ederek, “Tarihi fikrin 2 temasından bahsetmek istiyorum, dünya tarihi ve Osmanlı tarihi. Dünya tarihi ile başlayacağım. Birçok teori var. Amerika'da 1960'lı yıllarda siyasi ve sosyal entelektüel tartışmalar oldu. Hocalardan dünya tarihi dersleri verilmesi istendi. Fakat onlar da bu dersi görmediler ve istemiyorlardı, çünkü çok geniş bir alan. Ama görevleri bu, öğretmen durumundaydılar. Dünya tarihi öğretmeniyim. 2. başlığıma geleyim, bu da Osmanlı tarihi. Önemli tarihçiler var ama yeni başlayan bir ders Osmanlı tarihi dersi. 50 yıldır var. 80'lerde Osmanlı arşivleri açığa çıktı. Osmanlı tarihi giderek daha da önemli hale gelemeye başladı” diye konuştu.

ABD’nin çok fazla geçmişi olmadığını kaydeden Richard Builliet, “ABD’de sınıflarda zenciler, İspanyol kökenliler ve göçmenler vardı. ABD zaten göçmenlerden oluşan bir ülke.Buna çok kültürellik denildi. ABD’nin çok fazla tarihi 200 yıllık geçmişi var” dedi.

Reklam
Reklam

Konferansın ilk oturum başkanlığını Ohio State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carter Findley yaptı. Oturumda “Meşrutiyet, Ticaret ve Kurumsal Kimlik ile Bir Arada Durmaya Çalışan Bir İmparatorluk” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz