Karabük'te antik kentin ziyaretçileri kazı çalışmalarını yakından görüyor

Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Eskipazar'daki Hadrianaupolis'te yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan bulgular bölgenin geçmişine ışık tutuyor - Kazı başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş: - "Hadrianaupolis'in kısa sürede çok önemli bir ziyaret ve bilim merkezi olacağına inanıyoruz"

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianaupolis Antik Kenti'ni ziyaret edenler, kazı çalışmalarını yakından görme fırsatı elde ediyor.

Milattan önce 1'inci yüzyılda kurulan ve milattan sonra 8'inci yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan, ilçenin 3 kilometre batısında yer alan antik kentte, 2003'te Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, yılın 12 ayı aralıksız devam ediyor.

Reklam
Reklam

İncil'de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates'un yer aldığı, at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvanın tasvir edildiği kiliselerin tabanındaki mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle "Karadeniz'in Zeugması" şeklinde adlandırılan antik kentte, şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi yapılar bulundu.

Karabük Valiliğince ören yerine dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunulan antik kentten elde edilen bulgulardan taşınabilir olanlar, çevre illerdeki müzelere götürülüyor, taşınmazlar ise bulunduğu yerde korunuyor.

Dört Nehir Kilisesi'nin 50 metre kadar güneyinde ilk defa geçen sene yapılan kazılarda bulunan, satır ve ok ucu gibi eserlere rastlanan kare planlı yapıda, son olarak 1600 yıllık kantar ağırlığı gün yüzüne çıkarıldı.

- Roma askerine ait 1800 yıllık demir maske

Reklam
Reklam

Bulgular bölgenin geçmişine ışık tutarken, antik kenti ziyaret edenler kazı çalışmalarını yerinde görme fırsatı yakalıyor.

Ziyaretçiler, antik döneme ait paraları, ölülere ait kişisel eşyaları ve 1800 yıllık adak levhası ile Roma askerine ait 1800 yıllık demir maskeyi de yakından inceleyebiliyor.

Doç. Dr. Çelikbaş, AA muhabirine, öğrenci, teknik ekip, akademisyenler ve alanında uzmanların yer aldığı 45 kişilik ekiple kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kazının yanında restorasyon ve koruma çalışmalarının da sürdüğünü aktaran Çelikbaş, "Hadrianaupolis'in geleceği çok parlak. Bölgenin tek antik kenti olması itibarıyla hem ziyaretçilerin ilgisini çekiyor hem de bölge tarihinin aydınlatılmasına katkı sunuyor." diye konuştu.

- Ziyaretçi haraketliliği başladı

Çelikbaş, Hadrianaupolis'in ören yeri statüsünü kazanması için çalışmaların başlatıldığını dile getirerek, bu amaçla hazırlanan ziyaretçi merkezi projesinin ve Hamam-A yapısının koruma çatısı çalışmasının Bakanlık tarafından onaylandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Hadrianaupolis'te ziyaretçi hareketliliği yaşanmaya başlandığını belirten Çelikbaş, "Bunun nedenlerinden biri 12 ay devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkan mozaik ve yapıları görebilme şanslarının olması, yeni kazısına başlanan alanların ziyaretçilerin hizmetine açılması. Hadrianaupolis'nin kısa bir süre içinde çok önemli bir ziyaret ve bilim merkezi olacağına inanıyoruz. Herkesi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Çelikbaş, gelen ziyaretçilere bilgilendirme amaçlı dokümanların verildiğini, çocuklara antik kent için özel hazırlanan boyama kitaplarının hediye edildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: