Karabük’te Deprem Tehlikesi

Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Karabük ve çevresinin, Kuzey Anadolu fay...

Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Karabük ve çevresinin, Kuzey Anadolu fay hattına yakın olması ve Karabük fayının bulunması nedeniyle her zaman deprem tehlikesi altında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, doğal afetlerin çok sık yaşandığı coğrafya üzerinde yer aldığını ve doğal afetlerde en çok depremlerin başta geldiğini belirten Erbay, şöyle konuştu: “Türkiye’de, son 100 yıl içerisinde 80 bin civarında insanımız hayatını kaybetmiş ve 480 bin konut yıkılmıştır. Bu da gösteriyor ki depremler ülkemizde çok sık oluyor. Bu kadar deprem olmasına rağmen toplumda afet kavramı oluşmamıştır. En son Van depreminde görüldüğü gibi 644 vatandaş hayatını kaybetti, 28 bina yıkıldı. Biz de İl Afet Acil Durum Müdürlüğü olarak BAKKA projesi kapsamında olası bir Karabük depremine karşı halkın bilinçlendirmesi konusunda panel veriyoruz, öğrencileri Ankara’da deprem similasyon merkezinde eğitime getiriyoruz.”

Reklam
Reklam

Deprem bölgesi haritasında Karabük’ün birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Erbay, şunları söyledi:“Karabük bilindiği gibi Kuzey Anadolu fay hattının hemen kuzeyinde yer almakta. Kuş bakışı oalrak 35 kilometre uzaklıktadır. Kuzey Anadolu fay hattı sismik yönden sağ yönlü doğrulduğundan dünyanın en diri fay hatlarından biridir. Bu fay üzerinde çok büyük depremler meydana gelmiştir. Bu fayın uzunluğu bin kilometre olup genişliği ise 8-10 kilometredir."

Kuzey Anadolu fay hattında son yüzyılda 186 deprem meydana geldiğini anlatan Erbay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu depremlerden bölgemizde en fazla hasar yapıcı deprem 1944 yılında meydana gelen Gerede üssü 7.2 şiddetindeki depremdir. Bu depremde 3 bin 952 can kaybı olmuştur. Karabük Kuzey Anadolu fay hattının kuzeyinde olup 35 kilometre uzağında olmasına rağmen bunun haricinde ayrıca kuzey Anadolu fayına bağlı bir de Karabük fayı var. Karabük fayı Safranbolu’nun üzerinden geçip Çerkeş fay hattına bağlanan tali bir faydır ve ters bir faydır. Bu fayda bugüne kadar herhangi bir deprem kaydedilmemiş ama Gerede’de 1944 yılında meydana gelen depremden sonra Karabük yakınlarında 5.3 şiddetinde artçı bir deprem meydana gelmiştir. 1968 yılında da Bartın’da 6.8 şiddetinde deprem olurken bu depremde de can kaybı olmuştur."

Reklam
Reklam

Karabük'ün, Kuzey Anadolu fayı ile Bartın arasında sürekli sıkışmakta olan bir bölgede yer aldığını belirten Erbay, şunları söyledi: "Bu sıkışma neticesinde bizim Karabük fayında bir hareket olabilir ve bir deprem üretebilir. 5 veya 6 şiddetindeki bir deprem Karabük’e zarar verebilir. Karabük, 1944, 1950, 1957, 1968, 1977 ve 1999 yıllarında meydana gelen depreme maruz kaldı. Bu depremlerde Karabük merkezi, ilçeleri ve köylerinde göçme, kayma ve hasarlara neden olmuştur. Karabük ve çevresi, Kuzey Anadolu fay hattına yakın olması ve Karabük fayının bulunması nedeniyle her zaman deprem tehlikesi altındadır. Bir de Karabük ve Yenice ilçesi Türkiye’de en fazla heyelanın yaşandığı il ve ilçeden bir tanesi. Bu depremler heyelanlarını tetiklemektedir. Karabük’te de heyelan çok sık fazla görüldüğü için bu depremler yer sarsıntısı neticesinde bu heyelanlar oluşabilir. Heyelanlarda her zaman can ve mal kaybına yol açabilir. Onun için bizim her zaman afet ve depremlere karşı hazırlıklı olmamız lazım. Depremi önleyemeyiz ama depreme karşı gerekli tedbirleri alabiliriz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: