Karabük’teki Haddanelerin Osb’ye Taşınması

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Pehlivan Baylan, haddanelerin Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) taşınması...

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Pehlivan Baylan, haddanelerin Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) taşınması gerektiğini söyledi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan, şehir merkezinde bulunan haddanelerin OSB’ye taşınması noktasında 5 bin kişiyle görüşme yaptıklarını belirterek, şehir içindeki haddanelerin ruhsatının olmadığını kaydetti. Şehir içindeki haddanelerin OSB’ye taşınmadığı taktirde haddeciliğin yok olup gideceğini belirten Baylan, “Pehlivan Baylan, “TSO göreve geldiğinde, gerek yönetim kurulu ve gerekse Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclisi olarak önümüzdeki 4 yılın bilançosunu yaptık. Yaptığımız bilançoda ortaya 14 tane hedef koyduk. Bu 14 hedef noktasında bir taraftan Karabük’ün elektrik sıkıntısını giderme noktasında hedeflerimizi koyduk, Allah’a çok şükür elektriğimiz geldi. OSB noktasında ikinci OSB veya genişleme alanını ortaya koyduk, OSB’nin genişleme alanı çalışmaları şuanda bitti. Biz göreve geldiğimizde yüzde 69 doluluk oranı vardı, bu oran şimdi yüzde 100 doldu. Yılbaşı itibariyle alt yapı çalışmaları başlayacak. Bu hedeflerimizin içerisinde Kredi Garanti Fonu, Kalkınma Ajansı, KOSGEB, fuar ve kongre merkezi, çevre yolu, Filyos limanı gibi hedeflerimiz var” dedi.

Reklam
Reklam

Haddanelerin OSB’ye taşınması ile ilgili siyasi iradeyle de görüştüklerini belirten Baylan, “Şehir içindeki haddanelerin OSB’ye taşınması noktasında hedefimiz vardı. Bu bağlamda öncelikle TSO yönetim kurulu ve meclisi bir çalışma yaparak, bu çalışmasını önce kendi TSO odasının web sayfasında yayınladı. Bununla birlikte sanayi strateji planı noktasında bir çalışmamız oldu. Bu Karabük’ün bir yol haritasıydı. Karabük Ekonomik, Kalkınma ve Gelişim Stratejileri konusunda, bu çalışmamızda 6 kez toplantı yaptık. Bu toplantılarda sivil toplum örgütlerinin tüm başkanlarını ve yöneticilerini, bireysel anlamda 5 bin kişi ile görüşme olanağı sağlandı. Bu tür çalışmalar yaparken de şehir içindeki haddenelerin OSB’ye taşınmasında haddanecileri çağırmadan böyle bir şey yapmamız mümkün değil. Biz Haddeciler Derneği’ni bu toplantıya çağırdık, genle sekreteri Hasan Avcı katıldı. TSO olarak çalışmalarımızı kendi içimizden oldubittiye getirerek çalışma yapmadık. Biz şehirle paylaşarak, konuşarak, işyeri sahipleriyle konuşarak bu noktaya vardık. Bu çalışmanın sonucunda da Karabük’te şehir içindeki haddenelerin OSB’ye taşıması noktasında Valimizin destekleriyle OSB’de 400 dönüm haddecilere yer ayırarak taşınmak isteyenlere yer ayrıldı. Şehir içindeki haddaneler taşınırken, bunu siyasi irade ile paylaştık. Bu konuyu Bakan Yardımcımız Mehmet Ceylan, eski Meclis Başkanımız Mehmet Şahin, Milletvekilimiz Osman Kahveci ve İl Başkanımız Ömer Ayar ile paylaştık. Şehir içindeki haddenelerin OSB’ye taşınmasında bir bedelin olacağını, bunu cazip olana getirmeden taşınmanın zor olacağını söyledik. Bunun üzerine Mehmet Ceylan Bey, Mehmet Ali Şahin, Osman Kahveci Ankara’da bir toplantı yaparak buraların teşvik edilmesi, haddanelerin OSB’ye taşınırken, ‘Nasıl bir teşvik verebiliriz’ diye bir çalışma içine girdiler. Biz burada şehir içindeki haddaneler derken, şehir içini düşünüyorduk, ancak siyasi irade Ankara’da çalışma yaparak, Yeşil Mahalle ve Safranbolu’yu da işin içine koyarak handdanelerin taşınması ve taşınmak isteyenlerin bundan faydalanmasını isteyen Kalkınma Bakanlığı bir teşvik hazırlama noktasında çalışma başlattı. Bu bağlamda Kalkınma Ajansını temsil eden üç ilimizin valilileri, üç ilin TSO başkanları bu nedenle çalışma başlattılar” diye konuştu. Kimseyi zorla OSB’ye taşıyamayacaklarını kaydeden Baylan şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“TSO başkanı olarak beni sizler seçtiniz bu makama getirdiniz, hiç kimsenin burnunun kanamasına müsaade etmeyiz, hiç kimseyi zorla OSB’ye taşıyamayız. Ancak bu ülkenin geleceği olarak, demir çelik kültürünün yoğun olduğu bir iliz. Demir çelik sektörü noktasında biz diğer illerden geri kaldık. Geri kalmamızın nedeni şehir içindeki haddanelerin alanları dar genişleme imkanının olmaması, genişleme imkanı olmadığı için günün teknolojisini yakalama, kapasiteyi artırma şanslarımız yoktur. Kapasiteye attıramadığın zaman fiyatlar artıyor, elektrik, gaz fiyatları artıyor, buna paralel üretimi artıramazsak, nasıl 46 taneden 22 taneye düştü, eğer OSB’ye taşınmazsak 22’miz yarın 11’e düşecek, 11’de 5’e düşecek, Karabük’te haddecilik bence yok olup gidecek. Bir yandan KARDEMİR üretimini artırırken, demir çelikten ham maddeyi alabilecek umudumuz varken, bu haddanelerin genişlemesi OSB’ye taşınması bir yandan yeni iş alanları oluşturur, yeni karlılıklar oluşturur, ortak bir kümeleşme yapıp maliyetlerimizi minimum seviyeye çekmiş oluruz. Rekabet etme şansımız doğar. Demir çelik 3 milyon ton kapasiteye çıktığında, yılda 1 milyon ton kütük verdiğinde bunu neye yapacak kime satacak? Bu haddaneler gelişmezse, dışarıya kütük satan bir KARDEMİR durumuna getiririz. Burada demir çeliğin demirin kokusunu çekeceğim, sıkıntısını çekeceğim, buradan kütüğü başka illere, başka ülkelere satışına imkan vereceğim. Biz TSO olarak buna müsaade etmeyiz. Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Buna paralel ilimizde büyüyor. Şuanda siyasi iradenin en güçlü olduğu dönemdeyiz. Siyasi iradenin başında da büyüğümüz var. Bize düşen proje yapıp gidip devletin imkanlarını kullanıp ilimizin daha güzel seviyeye çekmektir. Benim Karabük’ümde işsizlik olmamalı, yokluk olmamalı, sanayi kenti demek boşuna övünmek değildir. Haddeciler, bizler günün teknolojisine uyarak OSB’ye gidecek noktada devletin bize vereceği teşviki fırsat sayıp gitmemiz lazım. Kentsel dönüşüm noktasında yaşanabilir bir şehir, çevresi havası temiz olan şehir. Şehir içindeki haddanelerle bunu yakalama şansımız var mı? OSB’de kümeleşmiş çevre yolu olan sanayi, insanların bir birini sevdiği bir şehir, insanların kucaklaştığı, torunlarını alıp merkez geze bildiği bir şehir bizim hakkımız değil mi? Biz TSO olarak böyle bir şeye imzamızı koyduk, sonuna kadar arkasındayız. Zorla hiç kimseyi götürme durumumuz yok. Çıkan teşvike kimsenin engel olmaya gücü yetmez. Yeşil Mahalle bugün bizim sanayi bölgemiz, şehir içindeki haddanelerin bugün ruhsatı yok.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: