Karacadağ'ın laleleri "Avrupa'yı süslüyor"

ŞANLIURFA (A.A) - Şükrü Dolaş - Siverek ilçesinde her yıl üretilen 2 milyon lale soğanı, bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

ŞANLIURFA (A.A) - Şükrü Dolaş - Siverek ilçesinde her yıl üretilen 2 milyon lale soğanı, bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İstihdamı ve ihracatı artırmak isteyen köylüler, bu konuda destek istiyor.

Karacadağ bölgesindeki bazı köylerde doğal ortamda yetişen laleler, son yıllarda yöre çiftçisinin ve işsiz gençlerin umudu oldu. Köylüler burada kendiliğinden yetişen çiçeklerin yanı sıra son yıllarda bahar aylarında arazilerine lale yetiştirmeye başladı. 15 ailenin ürettiği 3 farklı lale türü, merkezi Denizli'de bulunan bir firma aracılığıyla başta Hollanda olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Reklam
Reklam

Lale soğanlarının dikimi, bakımı ve toplanması gibi işleri aylarca yürüten köylüler, doğrudan ihracat ve yeni istihdam alanları oluşturmak için destek istiyor.

-Lalenin 3 türü yetişiyor

Avurtepe köyünde ters lale üretimi yapan köylüler adına konuşan Eyüp Kıran, yaklaşık 10 yıldan beri lale soğanı ürettiklerini belirtti.

Bölgenin iklimi ve coğrafi yapısı dolayısıyla, "ağlayan gelin veya taç şahı" da denen ters lale ile mavi - beyaz lale çeşidi ve endemik bir tür olan beyaz lalenin de yetiştirilebildiğini ifade eden Kıran, 15 ailenin geçimini bu yolla sağladığını bildirdi.

Ürünlerini aracı firmalar üzerinden pazarladıklarını aktaran Kıran, doğrudan pazarlayamadıkları için ciddi bir kar elde edemediklerini ve yeni istihdam alanları da oluşturamadıklarını söyledi.

Oldukça karlı bir sektör olan lale soğanı üretiminin, doğru yönlendirmelerle bölgede en az 2 bin kişiye daha iş olanağı sağlayabileceğini ifade eden Kıran, şunları kaydetti:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi, diğer bölgelere oranla işsizliğin en yoğun olduğu bölge. Genç nüfus çok fazla. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yöre insanını bu konuda bilgilendirip, doğrudan ihracat için yönlendirirse hem daha çok insana iş imkanı sağlanır hem de bölgemizin güzelliklerini dünyaya tanıtma fırsatını elde edebiliriz."

Reklam
Reklam

Eyüp Kıran, yılda 150 - 200 bin TL arasında gelir elde eden lale soğanı üreticilerinin örgütlenip kendi ayakları üzerinde durmaya başlamasıyla bu rakamın 4 - 5 kat artabileceğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: