Aydın'ın Karacasu ilçesinde 1989 yılında temeli atılması rağmen 2009 yılında yeniden gündeme alınan ve 11.11.2011 saat 11.11.11'de açılması planlanan ancak havzada bulunan çiftçilerin arazilerini kullanmaya devam etmesiyle açılışı ertelenen Dandalaz Barajı, su tutmaya başladı.
Dandalaz Barajı'nın su tutmaya başlaması nedeniyle düzenlenen törene Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, LİMAK AŞ Genel Müdürü ve Fenerbahçesi eski Başkanvekili Nihat Özdemir ile çok sayıda davetli katıldı. 150 milyon liraya mal olan Dandalaz Barajı sayesinde 13 bin 222 dekar arazi sulanacak ve 5 buçuk milyon ek tarımsal girdi ile 938 kişiye istihdam sağlayacak. Baraj sayesinde ayrıca Nazilli, Karacasu, Buharkent ve Kuyucak bölgesindeki 38 yerleşim merkezinin içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacak.
“SULAMA ALANI YÜZDE 100'E ÇIKACAK”
Aydın'a yapılan hizmetlerin sadece barajlarla sınırlı kalmayacağını ifade eden DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, yeni göletlerin yapılacağı müjdesini de vererek; “Ülkemizde çok değişken özellik gösteren yağışlar barajların yapımını zorunlu hale getirmiş ve bundan en fazla da Aydın etkilenmiştir. Baraj ve göletler tarım ve içme suyu açısından çok önemlidir. İnsan odaklı yatırımlara değer veren Genel Müdürlüğümüz, bu barajlarla vatandaşımıza hem içme suyu hem de kullanma suyu sağlamıştır. Bakanlığımızın yoğun çabaları ile barajların yapımına hız kazandırılmıştır. Aydın ili verimli arazileri ile Türkiye'nin en önemli ilidir. DSİ kriterlerine göre Aydın'da 1 milyon 470 bin dekar sulanabilir alan bulunmaktadır. Yüzde 71 olan bu oranı önümüzdeki yıllarda yüzde 100'e çıkartmayı hedefliyoruz. 2003 yılında Aydın'a yapılan bu yatırımlar bir milyar 783 milyon TL yatırım yaptık. Bu güne kadar 'bin günde bin gölet' projesinde bu güne kadar 18 gölet yapılmıştır. 18 gölet bize göre az olduğu için bu sayıyı en kısa sürede artıracağız. Bu yatırımlarla ilimize yılda 515 milyon TL tarımsal gelir artışı ve 19 bin 260 kişilik istihdam artışı sağlanmıştır” dedi.
“BÜTÇEDEN EN FAZLA PAY ALAN İLİZ”
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç da, AK Parti hükümetinin 15 yılda yapılamayanları kısa sürede tamamladığını ifade ederek; "Bölgemizin içme ve kullanma suyu ihtiyacı tarım arazilerinin fazlalığı ile hat safhadadır. Karacasu Barajı 38 yerleşim merkezi için can suyu olacaktır. İlimizde yapımı tamamlanan 140 yıllık rüya olan Çine Adnan Menderes Barajı açıldı. İkizdere Barajı da tamamlanarak hizmete alındı. 2013 yılında Sarıçay ve Beşparmak Barajları programa alındı. Gökbel Barajının da ihalesi yapıldı ve yapımına başlanacak. Aydın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçesinden en fazla pay alan illerin başında geliyor. Bu Barajın yapılmasında eski bakanlarımızdan Atilla Koç ve Milletvekilimiz Ahmet Ertürk'ün büyük emeği vardır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Aydın'ın sulanabilir tarım arazilerinin artması için toplulaştırma ve sulama projeleri ile yüzde 100'e çıkartacağız. Böylelikle Türkiye'nin tarım ambarı olan Aydın'da su sorunu kalmayacak. Kaliteli su ile kaliteli ürün yetiştirerek, tarım ve toprak korunacak” diye konuştu.
“BİR RÜYAYI DAHA GERÇEKLEŞTİRDİK”
Hayatın su ile başladığını ifade eden Vali Kerem Al ise; "Tüm medeniyetler su kenarlarında kurulmuştur. Bugün su tutmaya başladığımız bu baraj da bu toprakların hayat suyu olacak. Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadan sabrederek yatırımları birlikte gerçekleştireceğiz. DSİ Genel Müdürümüz başta olmak üzere DSİ'nin tüm çalışanlarını kutluyor, yaptıkları güzel işlerin devamını diliyorum” şeklinde konuştu.
Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekili A.Gültekin Kılınç, İl Jandarma Alay Komutanı J.Kurmay Albay Bülent Bulut, Karacasu Kaymakamı Ahmet Gencer, Kuyucak Kaymakamı Alp Arslan, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, Barajlar ve HES Daire Başkanı Ergün Özücek, Limak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe eski başkanvekili Nihat Özdemir, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Kuyucak Belediye Başkanı A.Ulvi Akoğlu, İsabeyli Belde Belediye Başkanı B.Kuvvet Erim, Kurtuluş Belde Belediye Başkanı Mehmet Güler, Horsunlu Belde Belediye Başkanı Mehmet Çömden, Yenice Belde Belediye Başkanı Fuat Meriç, Pirlibey Belde Belediye Başkanı Hüseyin Horasan, Dalama Belediye Başkanı, Dalama Belde Belediye Başkanı Nihat Aktakka, Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur ve çok sayıda Karacasulu vatandaş su tutma törenine katıldı.
DANALAZ BARAJI
Karacasu Dandalaz Barajı, kil çekirdekli toprak dolgu olarak planlanmıştı. Kil malzeme sahası, tarım arazisi vasfında ve baraja 43 kilometre mesafede bulunuyor. Uzak mesafeden kil malzemenin taşıma bedeli ve kamulaştırma maliyetleri düşünülerek alternatif baraj tipleri araştırıldı. Yapılan hesaplamalar neticesinde önyüzü beton kaplamalı kum-çakıl en ekonomik baraj tipi olarak görülmüştür. Ayrıca verimli tarım arazilerinin kamulaştırılmasıyla yöre halkının sosyal ve çevresel zarar verilmesine neden olacaktı. Baraj inşaatında bugüne kadar 27 kilometre taşıma ve ulaşım yolu, 487 metre uzunluğunda 4,5 metre iç çapında Derivasyon tüneli, 100 metre uzunluğunda 27 metre yükseklikte tek göz iki kapaklı yamaca yaslamalı su alma yapısı, 222 metre uzunluğunda dolusavak ve önyüzü beton kaplamalı gövde dolgusu yapılarak baraj inşaatı su tutma aşamasına gelindi. Barajın 2012 B.F ile maliyeti 150 milyon TL’dir. Barajın faaliyet geçmesiyle yılda 5,5 milyon TL tarımsal gelir artışı ve 938 kişilik istihdam artışı sağlanacak. Ayrıca Nazilli, Karacasu, Kuyucak, Buharkent ve çevrelerindeki toplam 38 yerleşim birimlerine içme - kullanma ve endüstri suyu temin edilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz