Karaciğere yayılan tümörlerin tedavisinde 20 yılda devrim yaşandı

Cerrahların 20 yıl önce neşter vurmaktan çekindiği, hastaların yaşamını yitirmesine yol açan kalın bağırsak kanseri,...

Cerrahların 20 yıl önce neşter vurmaktan çekindiği, hastaların yaşamını yitirmesine yol açan kalın bağırsak kanseri, modern cerrahi teknikler sayesinde karaciğerden ya da diğer organlardan başarılı bir şekilde çıkarılabiliyor. Kalın bağırsak kanseri olup da karaciğerine tümör yayılan kişilerin ortalama ömrü, yeni teknikler sayesinde 3 katına çıkabiliyor.
Hızlı, stresli yaşam, kötü beslenme gibi büyük şehirlerde yaşamanın getirdiği riskler sebebiyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalın bağırsak kanserlerinde artış görülüyor. Kalın bağırsaktaki bu tümörler karaciğer başta olmak üzere, akciğerler ve karına da yayılabiliyor. Bundan 20 yıl öncesine kadar cerrahların neşter vurmaktan çekindiği, hastaların yaşamını yitirmesine yol açan bu tümörler, günümüzde modern cerrahi teknikleri sayesinde karaciğerden ya da diğer organlardan başarılı bir şekilde çıkarılabiliyor. Kalın bağırsak tümörü olup da karaciğerine tümör yayılan kişilerin ortalama ömrü, yeni teknikler sayesinde 3 katına çıkabiliyor.
Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi ve International Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ABD’de her yıl 150 bin kişiye kalın bağırsak kanseri teşhisi konulduğunu, her yıl yaklaşık 50 bin kişinin de kalın bağırsak tümöründen öldüğünü belirtti. Kalın bağırsak kanserinin yarattığı en büyük ve ciddi etkinin tümörün karaciğer gibi hayati organlara sıçraması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alihan Gürkan,
“Bundan 20 yıl önce kalın bağırsak kanseri sonucunda özellikle de karaciğerine tümör atlayan hastalar ameliyat edilemiyordu. Bu süre içinde karaciğer nakil ameliyatlarının sayesinde artık yeni teknikler geliştirildi. Bu teknikler sayesinde hastaların yaşama oranı yüzde 37-60 arasında değişiyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Alihan Gürkan, kalın bağırsak tümörlerinin en kötü taraflarından birinin tümörün başlangıçta hastaların sadece yüzde 25’inin karaciğerine atlamasına karşın, 3 yıl içinde bu oranın yüzde 75’e yükselmesi olduğuna dikkati çekti. Gürkan, “Son 20 yılda özellikle karaciğer naklinde kazanılan cerrahi deneyimin yanı sıra, yeni kemoterapötik ilaçların da geliştirilmesiyle birlikte hastalığın başka organlara yayılımı konusunda ciddi adımlar atıldı. Artık ülkemizde en karmaşık ameliyatların bile başarıyla yapılabiliyor. Hastaların bu ameliyatlar için yurt dışına gitmesine gerek yok. Çünkü orada ne yapılıyorsa Türkiye’de de yapılabiliyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz