ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik, sosyal, sağlık, eğitim, nüfus artış hızı, şehirleşme oranı ve nüfus yoğunluğu açısından her geçen yıl gerilediği açıklandı.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan 'İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Raporu'nda, Karadeniz Bölgesi'nin gelişmişlik açısından ülke genelinde 7 bölge arasında 5. sırada bulunduğu belirtildi. Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu Bölgesi ile alt kümeyi paylaşan Karadeniz Bölgesi'nin her geçen yıl sosyo-ekonomik, sağlık, eğitim, nüfus artış hızı, şehirleşme oranı ve nüfus yoğunluğu açısından gerilediği belirtilen raporun giriş bölümünde, bölgede 1 milyon nüfusu aşan tek ilin Samsun olduğuna dikkat çekildi.
Bölgede sadece Bolu, Zonguldak, Karabük ve Samsun illerinin gelişme potansiyelini yakaladığı, diğer illerin sürekli bir gerileme dönemi yaşadığı belirtilen raporda, şöyle denildi:
"Karadeniz'de yıllık nüfus artış hızı binde 3.65 gibi oldukça düşük düzeydedir. Şehirleşme oranı ülke ortalaması yüzde 65 olmasına rağmen bölgede yüzde 49'dur. Nüfus yoğunluğu ülke ortalaması yüzde 88 olmasına rağmen bölgede yüzde 73'tür. Bölgede ziraat iş kolunda çalışanların toplam istihdam oranı yüzde 66, sanayi iş kolunda çalışanlar yüzde 7, ticaret iş kolunda çalışanlar yüzde 5.97, mali ve iş kolunda çalışanlar yüzde 1.45 düzeyindedir. Ülke genelinde ücretli çalışanların toplam istihdam oranının en düşük olduğu (yüzde 27) bölge olan Karadeniz'de, ücretli çalışan kadın oranı yüzde 4.4'tür. Sağlık göstergeleri açısından da geride bulunan Karadeniz Bölgesi'nde 10 bin kişiye 9 hekim ve 1 diş hekimi düşmektedir."
Karadeniz Bölgesi'nin Organize Sanayi Bölgeleri, iş yeri adedi, banka şube sayısı açısından diğer bölgelerden hayli geri olduğuna dikkat çekilen raporda, bölgenin kırsal kesiminde bulunan asfalt yol açısından ülke genelinde en son sırada yer aldığına da dikkat çekildi. Kırsal yerleşmelerde bulunan asfaltlı yol oranının ülke ortalamasının yüzde 45 olmasına rağmen Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 25 olduğuna dikkat çekilirken, bu oranın düşük olmasının sebebinin yerleşim birimlerinin dağınıklığı ve engebeli coğrafya olduğu kaydedildi.
Bölgenin sosyo-ekonomik açıdan tarıma bağımlı olduğunun altı çizilen raporda sonuç bölümünde şu görüşlere yer verildi: "Bölgede tarım sektörü hala ağırlığını korumakla birlikte, tarımsal arazilerin küçük parçalardan oluşması, tarımsal verimliliği düşürmektedir. Bölgenin sanayi alanları yetersizdir. Gelişmiş pazarlara uzak olan bölgeden, tüm bu nedenler sonucu bölge dışına göç önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir."