ORDU (İHA) - Nüfusu 80 milyonu bulan 9 ülkenin ortaklaşa kullandığı Karadeniz'de, bilinçsiz sanayileşme ve hızlı nüfus artışının canlı hayatını tehdit ettiği bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülen Güllü, son 25 yılda yaygın olarak kullanılan deterjanlar ve ve tarımsal faaliyetlerin, Karadeniz'de ciddi boyutta kirlenmeye sebep olduğunu söyledi. Doç. Dr. Gülen Güllü, 1993 yılında Karadeniz'in kirliliğine Türkiye'nin katkısının belirlenmesi amacıyla bölgedeki nehirler, ev ve endüstriyel atık su deşarj noktalarından örnekleme yapılıp bu örneklerde bir dizi kirletici parametrelerin ölçümünün yapıldığını belirtti. Güllü, Zonguldak'ta bulunan Neyren ve Kilimli ile Trabzon'da bulunan Tabakhane ve Zafir derelerinin en kirli nehirler olarak belirlendiğini, Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Filyos ve Gülüç nehirlerinin de Karadeniz'e en fazla ağır metal taşıyan kaynaklar olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Gülen Güllü, Karadeniz kıyısında yaşayan 8 milyon insandan kaynaklanan evsel atıkların da büyük tehlike oluşturduğunu ifade ederek, bunların yerel ölçekte ciddi kirliliği sebep olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Güllü, "Elde edilen bu bilgilerin ışığında alınması gereken acil önlemlerin başında, altyapının bir an önce tamamlanarak evsel atık suların derin deniz deşarjı ile Karadeniz'e akıtılması, endüstriyel kuruluşlara da arıtım zorunluluğunun bir an önce getirilmesi geliyor" dedi.