SAMSUN (İHA) - Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Üyesi ve Doğayı Koruma Derneği Samsun Şube Başkanı Murat Bulut, ekosistemin çöktüğü Karadeniz'in kaderine terk edilmeyecek kadar değerli olduğunu söyledi.
31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Murat Bulut, Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Gürcistan'ın Karadeniz Stratejik Eylem Planı'nı (Black Sea Strategic Action Plan-BS SAP) imzalamalarının dokuzuncu yılını doldurmasına rağmen kutlanacak fazla bir şeyin bulunmadığını kaydetti. Karadeniz'in gittikçe artan kirliliğe ve tehlikelere karşı korunması için son yıllarda uluslararası ve ulusal çalışmaların hızlandığını ancak çevre felaketlerinin devam ettiğini ifade eden Bulut, "Karadeniz sadece 40 yıl önce dünyanın ekolojik yönden en zengin, balıkçılık yönünden en bereketli denizlerinden biriydi. Günümüzde dünyanın en süratle kirletilen denizi durumuna geldi. Karadeniz havzasında yer alan 17 ülkenin, 13 başkentin, yaklaşık 170 milyon insanın atıkları Karadeniz'e boşaltılıyor. Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkenin kıyılarındaki yerleşim merkezlerinde ise birkaçı hariç hiçbir arıtma ve çöp işleme tesisi bulunmuyor. Kıyılarda yaşayan toplam 10 milyon insanın evsel atıkları da doğrudan Karadeniz'e atılıyor. Gittikçe artan karasal kirliliğin yanı sıra, hava kirliliği, tehlikeli madde taşımacılığı, kazalar, aşırı ve kuralsız avlanma, bazı göçmen canlı türlerinin artışı ekosistemi etkiliyor. Karadeniz'de ekosistem çöküyor, bu da sonuç olarak hem dengeleri altüst ediyor hem de ekonomik kayıplara neden oluyor" dedi.
Karadeniz'in tarihsel süreç içinde daima önemli bir doğal zenginlik kaynağı ve uluslararası suyolu olarak stratejik öneme sahip olduğunu belirten Bulut, "Karadeniz kıyılarında tahribat sürmektedir. Bizler inanıyoruz ki; eğer ulusal ve uluslararası düzeyde gerekli önlemler alınabilirse Karadeniz'in iyileştirilmesi mümkün olabilir. Karadeniz'in iyileştirilmesi için alınması gereken önlemler konusunda her sektöre görev düşüyor. Karadeniz kaderine terk edilemeyecek kadar değerlidir. Ama, otoyol projesi adı altında inanılmaz bir kıyı katliamı gerçekleştiriliyor. Doğal güzellikler, koylar, falezler, kumsallar yok edilirken canlı yaşama da büyük bir darbe indirilmiştir" diye konuştu.
Murat Bulut, Karadeniz'in kurtarılması için herkesin el birliği içerisinde çalışması gerektiğini ve doğal dengeyi bozacak çalışmalardan kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekledi.