Karadeniz'de ilişkiler güçlendirilecek

BÜKREŞ (İHA) - Romanya'nın başkenti Bükreş'te, Karadeniz çevresindeki 9 ülkeden devlet başkanı ve bakan düzeyinde katılımla, 'Karadeniz Diyalog ve Ortaklık Forumu' gerçekleştirildi. Forumda Türkiye'yi Devlet Bakanı Beşir Atalay temsil etti.

Romanya'nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ermenistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan devlet başkanı düzeyinde katılırken, Bulgaristan, Yunanistan, Litvanya, Ukrayna ve Türkiye bakan düzeyinde temsil edildi. Toplantıya Rusya'nın katılmaması dikkat çekerken, Türkiye'yi, Devlet Bakanı Beşir Atalay temsil etti.

Reklam
Reklam

Karadeniz Diyalog ve Ortaklık Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, forumun amaçlarını, "Bölgedeki demokratik dönüşümün desteklenmesi, anlaşmazlıkların giderilmesi ve kapsamlı bir kalkınmanın gerçekleştirilmesi için yeni fikirlerin geliştirilmesi. Hükümetler ve sivil inisiyatifler arasında bölgesel diyalog ortamının oluşturulması. Uluslararası kurumların da desteğiyle henüz kullanılmamış potansiyellerin değerlendirilmesi. Geleceğe yönelik güvenlik yatırımı anlamı taşıyan eğitimde işbirliği ve tecrübe değişiminin yoğunlaştırılması. Avrupa ekonomisi ile bağlantılı bölgesel bir pazar oluşturulması" şeklinde sıraladı.

Bölgedeki kronik anlaşmazlıklara da dikkat çeken Basescu, "Transdinyepr, Abhazya, Dağlık Karabağ ve Güney Osetya bölgelerindeki anlaşmazlıkların farklı sebepleri var. Hepsi için farklı çözümlere ihtiyaç var. Biz de bu sorunların çözümünde rol oynayabiliriz" şeklinde konuştu.

Karadeniz Ortaklık ve Diyalog Forumu'nda konuşan Devlet Bakanı Atalay ise, toplantının bölgesel işbirliği ve ülkeler arasında karşılıklı anlayış oluşmasına zemin hazırladığını ifade etti. Atalay, "Karadeniz Ortaklık ve Diyalog Forumu'nu, bölgenin bir barış ve istikrar denizine dönüştürülmesi çabalarına ek bir katkı olarak telakki ediyoruz" dedi. Karadeniz bölgesinin giderek artan stratejik, jeopolitik ve güvenlik çıkarlarının odağı konumuna geldiğine işaret eden Atalay, bu çıkarların, bölgede karşılaşılan güçlüklerin hesaba katılmasını gerektirdiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Toplantı sonunda Türk basın mensuplarına özel bir açıklama yapan Atalay, "Bu platformda demokratikleşme ve sivil toplum olgusu ön plana çıkarılıyor. Bu yeni bir platform. Yürür mü, yürümez mi göreceğiz. KEİ 1990'lı yıllarda oluşturulmuş resmi bir organizasyon. İstanbul'da sekreterliği var" diye konuştu. Atalay, bu forumu KEİ'den ayıran noktalarının, daha esnek bir bakış açısına sahip olması ve toplantıya sivil toplum örgütlerinin de iştirak etmesi olduğunu kaydetti. Herkesin Karadeniz'deki girişim ve yapılanmaları mümkün olduğunca etkin kullanması gerektiğini söyleyen Atalay, bu girişim ve yapılanmaların sadece kıyı devletleri arasında değil, daha geniş bölgede güven ortamı oluşturulmasına da katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya'nın toplantıya büyükelçi seviyesinde katılmasının dikkat çekici olduğunu belirten Atalay, toplantının ardından Türk Şehitliği'ni ziyaret ederek dua etti. Şehitlik hakkında büyükelçilik yetkililerinden bilgi alan Atalay, şehitlik defterine yazı yazdı.