Karadeniz'de tehlike artıyor

ORDU (İHA) - Karadeniz'deki balık varlığını tehdit eden Mnemiopsis Leidyi adlı canlı türünden sonra yeni bir parazit daha belirlendi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı Çevre ve Orman Dergisi'nin haberine göre, Karadeniz'de balık nesline zarar veren Mnemiopsis Leidyi adlı canlıdan sonra Rapana Venosa adlı bir canlı türü daha ortaya çıkarıldı. Denizler arasında mekik dokuyan tankerlerin ve denetlenmeyen balast sularının ekolojik dengeyi aşırı şekilde bozduğuna dikkat çekilen haberde, yaklaşık 70 yıl önce Japon Denizi ve Sarı Çin Denizi'ne ait olduğu belirlenen, ülkemizde deniz salyangozu adı verilen Rapana Venosa türünün Karadeniz'de tehlikeli olmaya başladığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Varlığı ilk olarak 1939 yılında Navorossiks açıklarında belirlenen Rapana Venosa canlısının yıllar içinde rakibi olmadığı için Karadeniz'in her tarafında varlık gösterir duruma geldiği, özellikle midye ile beslendiği için de midye yataklarının ortadan kalktığı belirtilirken, bu canlı türünün yavaş yavaş Marmara Denizi'ne geçmeye başladığına işaret edildi. Yetkililer, Mnemiopsis Leidyi ve Rapana Venosa adlı canlı türlerinin birbirlerini desteklediğine ve hızla çoğaldıklarına dikkat çektiler.