Karadeniz'de yüzerken dikkat!

SAMSUN (İHA) - Samsun Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği tarafından, sualtı dip yapısında kum kayması meydana gelen Karadeniz'e giren vatandaşlar tehlikelere karşı uyarıldı.

2004 yılında 2'si Vezirköprü, 2'si Bafra, 3'ü 19 Mayıs ve 2'si Çarşamba'da olmak üzere toplam 9 boğulma vakası meydana gelen Samsun'da son olarak Atakent sahilinde denize giren 3 kişiyi boğulmaktan kurtaran Sualtı Grup Amirliği'ne bağlı polis balıkadamların denize girerken dikkat edilmesini istediği kurallar şöyle;

- Rüzgarlı havalarda ve denizin dalgalı olduğu dönemlerde Karadeniz'in sualtı dip yapısında kum kayması meydana geldiğinden yanıltıcı derinlikler oluşabilmekte ve boğulmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle rüzgarlı havalarda denize girilmemelidir.
- Yemek yenildikten hemen sonra denize girilmesi kramp riskini artıracağından en az iki saat sonra denize girilmelidir.
- Ani ısı değişikliği, baş dönmesi, mide bulantısı ve bayılmalara varan sonuçlar oluşturacağından güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde güneşte fazla kalınmamalı ve denize girilmemelidir.
- Alkol alınması kişi üzerinde gereğinden fazla güven oluşturacağından, cesaret gösterisine dönüşebilmekte ve kıyıdan bilinçsizce uzaklaşma eğilimi içerisine girebileceğinden alkol alınarak denize kesinlikle girilmemelidir.
- Boğulma olaylarında iyi yüzme bilmeyenlerin yardım isteyen kişilere bilinçsiz müdahaleleri kendi hayatlarını da tehlikeye sokabileceğinden kesinlikle müdahale etmemelidir.
- "Ben yüzmeyi iyi biliyorum" düşüncesi ile kıyıdan uzaklaşılmamalı. Unutmayalım ki dönüş esnasında yorgunluk ve buna bağlı olarak kramp riski artar.
- Denize girerken su emici özelliği olan (yünlü, pamuklu, vb.) kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
- Daima denize giderken evdekilere bilgi verilmeli, okul ve dershane saatlerinde izinsiz denize girilmemelidir.
- Denize giderken yanımızda mutlaka iyi yüzme bilen birisi olmalıdır. Şayet yoksa tenha yerlerde yüzmek yerine kalabalığın yoğun olduğu yerlerde denize girilmelidir.
- Denize giderken imkan dahilinde yanımıza yüzerliliği yüksek olan (can simidi, deniz yatağı, plastik top vb.) malzemeler götürmemiz faydalı olacaktır.
- Denizde birbirimizi zorda bırakabilecek fiziki şakalardan kaçınılmalı, unutmayalım ki iyi niyetli yapılan bir davranış dahi arkadaşımızı zor durumda bırakabilir.
- Şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları bulunan kişiler daha dikkatli ve duyarlı olmalıdır.
- Boğulma olaylarına müdahale uzmanlık ister. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden 112 (Acil Servis), 155 (Polis İmdat), 158 (Sahil Güvenlik) ve Sualtı Grup Amirlikleri'nde görevli Polis Balıkadamlara haber verelim.

Reklam
Reklam