Karadeniz'deki deprem İstanbul için tehlikeli mi?

Deprem uzmanı bugün 11.18'de meydana gelen İstanbul'u da etkileyen Karadeniz'deki depremi yorumladı. Büyük İstanbul depremini tetikler mi, Marmara Bölgesi fay hattıyla bağlantılı mı? İşte yanıtlar...

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Okan Tüysüz canlı yayında Kocaeli Kandıra açıklarındaki depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Okan Tüysüz şunları söyledi:

"O bölgede büyük deprem yaratacak büyük bir fay yok. Depremin olduğu bölgeye bakarsak Batı Karadeniz havzasının tam ortası olan bir alan. Burada büyük bir deprem yaratacak bir fay unsuru yok."

"BU BÖLGENİN MARMARA İLE BİR BAĞLANTISI YOK"

"Yapılan çalışmalar var, onlarda da görünen büyük bir fay yok! Yerin daha derinlerinde yapılmış bir araştırma yok. Bu bölgenin Marmara ile bir bağlantısı yok. Marmara Kuzey Anadolu fay hattına bağlı. Karadeniz'in içinde artçılar yaşanabilir. Bu tür depremler genelde tek depremler. Ardından çok sayıda artçı beklenmiyor. Bugün itibariyle Karadeniz'de beklediğimiz bir deprem yok."

Reklam
Reklam

"KARADENİZ SAHİLLERİ DEPREM OLASILIĞININ DÜŞÜK OLDUĞU BÖLGELER"

"Karadeniz'de büyük bir deprem olacağına dair bir bilgimiz yok. Karadeniz sahilleri deprem olasılığının düşük olduğu bölgeler. Olası depremler de 200 km açıkta meydana gelebilir. Bunun da etkisi çok fazla hissedilmez."

_

Kandilli Rasathanesi'nin açıkladığı koordinatlara göre depremin merkez üssü_

_

Depremin büyüklüğü kaç, merkez üssü neresi?_

Bugün 11.18'de Karadeniz açıklarında meydana gelen, İstanbul ve çevresindeki illerde şiddetli bir şekilde hissedilen depremin hemen ardından ilgili kurumlardan farklı açıklamalar yapıldı.

1) Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ilk olarak 4.9 olarak açıkladığı deprem büyüklüğünü daha sonra 5.0 olarak revize etti. Buna göre deprem Karadeniz tabanının 11.4 km derinliğinde meydana geldi.

2) AFAD depremin büyüklüğünü 4.8 olarak açıkladı.

3) AKOM'a göre 5.0 büyüklüğündeki deprem Batı Karadeniz - Kandıra açıklarında 11.8 km derinlikte gerçekleşti.

4) Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS)'na göre ise depremin büyüklüğü 5.3, derinliği 4.7 kilometre.

USGS, Karadeniz'deki ve Manisa'daki depremlerin merkez üslerini haritada böyle gösterdi. USGS, Karadeniz'deki depremin derinliğinin 4.7 kilometre olduğunu duyurdu

Reklam
Reklam

(AJANSLAR)

Anahtar Kelimeler: