Karadeniz'deki Hamsi Stoku Araştırılacak

Mersin'den yola çıkan "RV BİLİM 2" adlı gemi, Karadeniz'deki hamsi stokunu ölçmek için çalışma yapacak.

Mersin'den yola çıkan "RV BİLİM 2" adlı gemi, Karadeniz'deki hamsi stokunu ölçmek için çalışma yapacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, akustik izleme cihazlarıyla donatılan "RV BİLİM 2" gemisiyle hamsi stokunu tespit için Karadeniz seferine çıkacaklarını bildirdi.

Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ulusal balıkçılık veri toplama programı için Karadeniz'de hamsi stoklarının akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modelinin oluşturulması" adlı proje kapsamında yapılacak çalışmaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün yürüttüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Çalışmanın TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini belirten Gücü, geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri çalışmanın toplam 4 yıl süreceğini kaydetti.

İğneada'dan Hopa'ya kadar Türkiye'nin kıta sahanlığı içindeki tüm Karadeniz sahilini gemiye takılan yeni akustik cihazlarla tarayacaklarını ve burada ne kadar hamsi stokunun bulunduğunu hesaplayacaklarını anlatan Gücü, İstanbul Büyükdere Limanı'na ulaşan geminin Aralık ayının ortalarına kadar çalışma yapacağını kaydetti.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne ait başka bir geminin de kendilerine eşlik edeceğini ve sezon boyunca araştırmalar yaparak balık sayımı yapılacağını ifade eden Gücü, şu bilgileri verdi:

"Denizde yapılacak olan çalışmalara ek olarak kara ekibi de, karaya çıkış noktalarında gırgır teknelerince karaya çıkartılacak hamsileri sayacak. Toplanacak olan veriler ışığında av gücü ile avlanan balık miktarı arasındaki ilişki değerlendirilerek, bir sonraki yıl avlanması gereken toplam hamsi miktarı tahmin edilecek. 2011-2012 av sezonunda sadece bir ay sürede 200 bin ton civarında hamsi avcılığı yapıldı. Bu çalışmalar, hamsi avcılığı sezonunun uzatılması ve yakalanan balık miktarının arttırılabilmesi için balıkçılılıkla ilgili düzenlenmelerinin belirlenmesine katkı sağlıyor. Bu yıl ki çalışma ise, önümüzdeki yıllar için bir rehber olacak."

Reklam
Reklam

Muhabir: Derviş Çömez / Kerem Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: