SİNOP (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Sinop'a nükleer santral kurulacak olmasıyla ilgili bir soru üzerine, Bakanlık olarak hidroelektrik, jeotermal ve termik santrallerin kapasitesini sonuna kadar kullanması taraftarı olduklarını, ancak Fransa'nın bile enerjisinin yüzde 70'inden fazlasını nükleer santrallerden elde ettiğinin ortada gerçek olarak durduğunu söyledi.
Çevre ve Orman bakanı Osman Pepe, partisinin Sinop İl Kongresi'ne katılmak üzere geldiği kentte ilk olarak Sinop Belediyesi tarafından yürütülen ve il merkeziyle 3 ilçenin kullanacağı Meşedağı Katı Atık Projesi çalışmalarını yerinde inceledi. Projeyi Vali Zeki Şanal ve Belediye Başkanı Zeki Yılmazer'le birlikte inceleyen Bakan Pepe, müteahhit firma yetkililerinden projenin biran önce bitirilmesini isteyerek, "Bakın Ekim'den sonra Karadeniz'e çöp dökülmeyecek ona göre. İşinizi hızlandırın" dedi.
Daha sonra Sinop Valiliği'ni ziyaret eden Pepe, burada Valilik özel defterini imzaladı.
Karadeniz'e bırakıldıktan sonra sahile vuran ve Sinop ile Samsun'da depolanan İtalyan menşeli zehirli variller konusunda açıklama yapan Pepe, "İtalya Çevre Bakanı ile İtalya'da ve son olarak da Sicilya'da yapılan toplantılarda görüştük. Varillerin alınmasıyla ilgili heyetler tanzim ettik. İş epey uzadı. Baktık ki İtalyan tarafı ipe un seriyor. Onlar bizim hoşafımızı soğutmaya çalışıyormuş meğerse. Ama bunu kabul etmemiz mümkün değildi. Onların anlayacak oldukları dilde hareket ediyoruz. Onlar 'Bu atıkları Türkiye'de hatta Sinop ve Samsun'da tesis kuralım da orada bertaraf edelim' dediler. Bu konuda kararlılığımızı ortaya koyduk 15-20 gün kadar önce Turmapa'dan ve bakanlığımızın uzmanlarından oluşan bir heyet geldi ve bir takım tespitler yaptı. Öyle zannediyorum çok kısa bir zaman içinde variller yüklenilip Türkiye'nin dışına çıkartılacak. Artık İtalya'ya mı gider yoksa Almanya'ya mı gider, nereye giderse gitsin ama gidecekler. Bu 400'e yakın varil bir kaç TIR'a yüklenip götürülecek. Yani yolculuk yakın" diye konuştu.
Zehirli variller konusunun uluslararası bir sorun olduğuna dikkat çeken Pepe, çözümün de yine uluslararası platformda olacağına dikkat çekti. Bu atıkların taşınması ile ilgili olarak uluslararası sözleşmeler bulunduğunu ifade eden Pepe, "Bunlar bütün ülkeleri kayıt altına alır. Anlaşma metinlerine ve hükümlerine tüm ülkeler uymak mecburiyetindedir. Dünyada maalesef gelişmiş ülkeler, atıklarından illegal örgütler yani atık mafyaları aracılığıyla kurtuluyor. Uluslararası örgütler bu işlerden kendilerince çok büyük paralar kazanıyor. Ama burada önemli olan ülkelerin kararlı durması. Bizim yeni çıkan çevre kanunu ile bu işin müsebbiplerine çok ciddi para cezaları tatbik etme imkanımız var" açıklamasını yaptı.
Bir gazetecinin, "Sinop'ta nükleer santral yapılacak alan, birinci ve ikinci derecede SİT alanı. Aynı bölgede yaban hayatı koruma alanı bulunuyor. Bu konuda bakanlık olarak bir çalışma yapılıyor mu?" şeklindeki sorusunu da cevaplandıran Pepe, şunları söyledi:
"Nükleer santral konusu bugün Türkiye'de tartışılan ve Türkiye'nin stratejik çıkarları ve enerji politikaları açısından önemli görülen bir olay. Elbette ki nükleer santralin kurulacağı alanla ilgili olarak bizim tarafımıza bir müracaat yapılırsa biz o müracaatı enine boyuna bakanlık olarak inceleyeceğiz. ÇED sürecinde ÇED raporu bizim bakanlığımıza gelene kadar ilgili kuruluşların görüş ve düşünceleri bu raporlara düşülür. Mütealalar o raporda yer alır. Bizim arkadaşlarımız da bu raporları alır ve değerlendirirler. Ona göre karar verirler. Bizim tabii ki hükümet politikasından ayrı bir politika yürütmemiz mümkün olamaz. Biz Çevre Orman Bakanlığı olarak Türkiye'nin enerji politikasına bakışımız şu; Türkiye, hidroelektirik, jeotermal ve termik kapasitesini mutlaka sonuna kadar kullanması ve tüketmesi gerekir. Ama dünyanın gelişmiş ve en çevreci ülkelerinde bile nükleer santraller var. Bugün Fransa enerji ihtiyacının yüzde 70'inden daha fazlasını bu santrallerden karşılıyor."