Karadeniz'e Yapılan Dikey Dalgakıranlar

Karasu ilçesinde, Karadeniz'e yapılan dikey dalgakıranlar yüzlerce evin sular altında kalarak yıkılmasına neden oldu.

Karasu ilçesinde, Karadeniz'e yapılan dikey dalgakıranlar yüzlerce evin sular altında kalarak yıkılmasına neden oldu.

Karasu ilçesinde 3 yıl yapılan mendirek nedeniyle su sirkülasyonu kesilerek dalgaların şiddeti arttı ve kıyı şeridinde bulunan evleri su basmaya başladı. Bunun üzerine sahil şeridine dikey 7 dalgakıran yapıldı. Evleri kurtaracak olan dalgakıranlar da yatay değil dikey yapılınca fırtınalı havalarda kıyı şeridini tsunamiyi andıran dev dalgalar vurdu. 70'e yakın evi dalgaların getirdiği kumlar yuttu. 70'e yakın ev hasar görünce belediye tarafından yıkıldı, dikey olarak yapılan dalgakıranlar yataya çevrildi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 10 kilometrelik Karasu sahilinde 27 dalgakıran yapılacağı belirtildi. Karasu Belediyesi, kıyı kenarında kalan evlerin yıkım kararının ardından bugüne kadar 130 evi yıktı. Kıyı kenarında bulunan 386 ev yıkım kararı nedeniyle yıkılacak.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Karasu sahilini kurtaracak dalgakıranlar dikey yapılınca sahildeki evlerin zarar gördüğünü belirterek, "İki ay önce yaşanan fırtınada sahildeki evler zarar gördü. Daha sonra dalgakıranlar yataya çevrildi. Şu an sahil kum toplamaya başladı" dedi.

Yatay dalgıkıranların kıyı erozyonunun önüne geçtiğini belirten İspiroğlu, şunları söyledi: "Dalgakıranlar yatay olduğu için kıyı erozyonu olmuyor. Toplam 27 dalgakıran yapılacak, 7 tanesi yapıldı. 20 tane daha yapılırsa kıyı erozyonu sona erer. Çıkan haberlerden vatandaşlarımız çok rahatsız. Karasu İstanbul'un arka bahçesi. Burası turizm bölgesi. Gördüğünüz gibi şu an kıyı erozyonu yok. Sahilimiz düzeliyor. Bu uygulama Türkiye'de bir ilk. Başarılı olacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

Vatandaşlar ise yanlış yapılan mühendislik hesapları ile Karasu sahilinin mahvedildiğini belirterek, "Karasu sahili eski görünümünü kaybetti. Burayı berbat ettiler. Sahilimiz ne hale geldi" dediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: