Türkiye'nin birçok yöresinde farklı şekillerle yapılan ancak özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yapılan katmeri duymayanımız yoktur. Artvin'de katmeri 'Artvin Katmeri' olarak alışılmışın dışında yemeniz mümkün. Bu katmerin diğerlerinden farkı; kullanılan hamurun baklava hamuru olması.
Ülkemizin dört bir yanında yapılan yayla çorbası her yöreye özgü farklı tekniklerle yapılıyor. Artvin usülü de aynı diğerleri gibi biraz farklı. Pirinç, margarin, toz bulyon ve kuru naneyle yapılan yayla çorbasının içimi ve tadı diğerlerine göre oldukça farklı!
Özellikle Trabzon'a özgü olan mıhlama namı diğer kuymak, Artvin'de yine Artvinliler'e has şekilde yapılıp yeniliyor. Ünlü kuymak Artvin'de mısır unu, tereyağı, süt ve birçok peynir çeşidiyle yapılıyor. Artvin'e giderseniz ''Bu bizim bildiğimiz kuymak ya'' demeden önce tadına bakın.
Bugün marketlerde bile bulabildiğimiz eriştenin yöresel olarak çıkış yeri Artvin'dir desek yanlış olmaz. Özellikle Ramazan aylarında Artvin'in olmazsa olmaz yiyeceği olan erişte, yoğun olarak Artvin'in Borçka ilçesinde üretiliyor. İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve bir yıl boyunca saklanır. Servis edilirken üzerine kaynar su dökülür ve tereyağı eklenir.
Genelde ülkemizin her bölgesinde olup çoğunlukla da Anadolu Bölgesi'nde; düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde yapılan keşkek, Artvin'de de sıkça yapılan yöresel bir yemeğimiz. Düğünden bir gün önce ıslatılan buğdayın, düğünün yapılacağı sabah kazanlarda pişirilmesiyle yapılan keşkekin içine et ve birçok tahıl giriyor.
Namı diğer Ziron ya da tepsi mantısı olarak biliniyor. Normal mantıdan farklı olarak içine; tavuk suyu ve tavuk giriyor. Hazır yufkayla yapılan yemek, oldukça geleneksel bir yiyecek. Artvin'de yöresel bir restorana oturursanız mutlaka zironu deneyin.
Hamur işlerini sevenlere bir başka güzel tarif yine Artvin'den geliyor... Siron, kuru maya ve yaş mayayla yapılan ünlü bir Artvin yemeği. Yapımı biraz zahmetli olsa da ortaya çıkan görüntü ve lezzet bu zahmetlerin karşılığını verir nitelikte.
İsmini sık duymadığımız Hasuta tatlısı, Artvin'e özgü tatlılardan biri. Yapılışı irmik helvasına benzeyen Hasuta'nın içine nişasta, su, tereyağı ve un giriyor. Yapımı kolay olan bu tatlının en güzelini Artvin'de yiyebileceğinizden şüpheniz olmasın.
İsminden de anlaşılacağı gibi Laz böreği, sadece Karadeniz yöresine özgü bir tatlı türü. Baklava yufkasına tereyağı,muhallebi ve şerbet karıştırılarak yapılan tatlımız, Artvin'de oldukça güzel yapılıyor ve sıkça tüketiliyor.