Karadeniz'in yüzde 30'u guatr hastası

SAMSUN (İHA) - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı TCG İskenderun Hastane Gemisi personeli tarafından Karadeniz Bölgesi'nde yapılan sağlık taramasında, yaklaşık 15 bin kişiden yüzde 30'unda guatr hastalığına rastlandığı bildirildi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, halka sağlık taraması hizmeti vermek için İstanbul'dan yola çıkan TCG İskenderun (A-1600) isimli hastane gemi, Karadeniz Ereğli, Sinop, Ordu, Rize, Hopa ve Giresun'dan sonra son durağı olan Samsun Limanı'na geldi. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tümamiral Nazif Özdağdeviren, bu sabah gemide basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yaptıkları sağlık taraması hakkında bilgi veren Tümamiral Özdağdeviren; Karadeniz Ereğli, Sinop, Ordu, Rize, Hopa ve Giresun'da toplam 14 bin 36 kişiye sağlık hizmeti verdiklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

TCG İskenderun Gemisi'nin sağlık hizmeti verilmek üzere sağlık personeli ve tıbbı cihaz, malzeme ve ekipmanla donatılarak hastane gemisi haline dönüştürüldüğünü hatırlatan Tümamiral Özdağdeviren, "Bu faaliyet kapsamında toplam 7 bölgede 4 bin 500 öğrenci ve vatandaşa sağlık hizmeti vermeyi planlamıştık. Ancak, yoğun talep nedeniyle elden gelen tüm gayret ve imkanlar kullanılarak toplam 14 bin 36 kişiye sağlık hizmeti verdik. Samsun'da vereceğimiz sağlık hizmeti ile bu sayı daha da artacaktır. Sağlık hizmeti dışında 3 bin kişiye sağlık hususlarını içeren anket uygulanmakta ve 4 bin kişiye anne-çocuk sağlığı hakkında broşürler dağıtılmaktadır" dedi.
Tümamiral Özdağdeviren, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu'nun da Samsun'da çeşitli yerlerde konserler vereceğini de kaydetti.

"SAĞLIKTA DURUM VAHİM" Sağlık taraması hakkında bilgi veren TCG İskenderun Hastane Gemisi Baştabibi Deniz Tabip Binbaşı Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Karadağ, Karadeniz'de en çok guatr vakası gördüklerini belirterek, vatandaşların iyotlu tuz kullanması gerektiğine işaret etti. Karadeniz Bölgesi'nde durumun tahmin edilenden daha vahim olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Ahmet Karadağ, "Guatr hastalığı beyin, karaciğer, kalp, ve böbrek üstü bezlere etki yapıyor. Özellikle kızlarda kısırlığa yol açıyor. Gittiğimiz köylerde 13-14 yaşlarında kızların adet görmediğini tespit ettik. Fakat onlar bunu normal olarak algılıyor. Son dönemlerde bölgede kısırlık vakalarında büyük artış var. Neredeyse bazı yerlerde iki kişiden biri guatr. Sağlık taramasından geçirdiğimiz 14 bin 36 kişinin yüzde 30'unda guatr hastalığı tespit ettik. Bölgede guatr hastalığının fazla görülmesinde kara lahananın fazla yenmesinin de etkisi var. Köylüler kısırlık yapıyor diye iyotlu tuz kullanmıyorlar. Onları iyotlu tuz kullanmaları yönünde uyardık" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bölgede guatrın yanısıra kansızlık, göz, parazit, uyuz hastalıkları, aşırı derecede diş çürüğü tespit ettiklerini de ifade eden Opr. Dr. Ahmet Karadağ, ayrıca özellikle erkek çocuklarda inmemiş testis vakasının da olduğunu vurguladı. Opr. Dr. Ahmet Karadağ, "Gittiğimiz köylerin bazılarında hayatları boyunca hiç doktor görmemiş insanlara rastladık. Buralarda sağlam insan çok az var. 100 çocuğun 90'ında diş çürüğü var. Kısacası bu bölgede sağlık açısından manzara çok kötü" şeklinde konuştu.
Opr. Dr. Ahmet Karadağ, sağlık taramasının dışında özellikle bayanlara menopoz ve aile planlaması konusunda da bilgi verdiklerini ve broşür dağıttıklarını sözlerine ekledi.

TCG İskenderun Hastane Gemisi, Samsun Limanı'nda sağlık taramasına başladı. Valilik tarafından tespit edilen okullar ve köylerden öğrenciler ve vatandaşlar gemiye getirilerek sağlık taramasından geçirildi. Ayrıca, şehir merkezindeki Kalkancı, Çatalarmut ve Denizevleri İlköğretim okullarına gidilerek burada eğitim gören öğrenciler de sağlık taramasından geçirildi.
TCG İskenderun Hastane Gemisi, Samsun'da iki gün kalacak.

Reklam
Reklam