Karadeniz'in Zeugması, turizme kazandırılıyor

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan kilisenin turizme açılacağı bildirildi.

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan kilisenin turizme açılacağı bildirildi.

M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ve M.S 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis'teki kazılarda ortaya çıkarılan ve ''Erken Bizans A Kilisesi'' olarak adlandırılan tabanı eşsiz mozaiklerle süslenmiş yapının üzerine çatı yapılarak ziyaretçilerin gezmesi sağlanacak.

Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi bir çok hayvan tasvir edilen mozaiklerle ünlenen antik kentte, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlığında kazı çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Antik kenti görmek için gelen turistler için çevre düzenlemesi ve temizlik de yapacaklarını anlatan Şahin, şöyle dedi:

''Çalışmalar, önce ortaya çıkan yapıları korumak ve daha sonra da kazı yapmak şeklinde ilerleyecek. Burası önemli kültürel varlıklarımız arasındadır. Süratle tarihi yapıların üstlerini kapatmayı hedefliyoruz. Öncelikle tarihi kiliseyi bu yıl turizme kazandırmayı istiyoruz. Kilisenin üzerinin kapatılacağı çatı İstanbul'da bir firma tarafından hazırlanıyor. En kısa zamanda Eskipazar'da çalışmalar yapılacaktır.''

Şahin, ören yerine kazı evi de yapacaklarına işaret ederek, ''Kazı evini yapacağımız alanın tespiti yapıldı ve kamulaştırma işlemi başlatıldı. En kısa sürede kazı evi çalışmalarımız da başlayacak'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz