Sağlık Bakanlığı ile Türk Kardiyoloji Derneği'nin 1990 yılından beri sürdürdüğü araştırmalara dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Şahin, "Araştırma, kalp hastalığı riski oluşturan tansiyon, şeker hastalığı ve şişmanlığın oranlarını tespit ediyor. Toplumun yapısını ortaya koyuyor. Sonuçlar; tansiyon, şeker hastalığı ve şişmanlığın Türkiye ortalamasına göre Karadeniz'de daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor" dedi.
Metabolik sendrom denilen kalp hastalığına yol açan hastalıkların sıklığının Türkiye genelinde yüzde 34 olduğunu kaydeden Şahin, bu oranın Karadeniz'de yüzde 38 olduğuna işaret etti. Şahin, kalp hastalığı açısından büyük risk olan göbeklenme tipi şişmanlık oranının Türkiye ortalamasının yüzde 36, Karadeniz'de ise yüzde 40 olduğunu kaydederek, "Kanda yağ yüksekliği Türkiye ortalaması yüzde 35 iken, Karadeniz'de yüzde 37.6 çıktı. Kan şekeri yüksekliği Türkiye ortalaması yüzde 27, Karadeniz'de yüzde 30" diye konuştu.
Şahin, Karadeniz Bölgesi'yle ilgili tek sevindirici gelişmenin ise sigara içme oranının düşmesi olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde sigara içme oranı yüzde 31 iken, Karadeniz Bölgesi'nde bu oran yüzde 29.