Karadenizli Üreticinin Yüzü Çilekle Güldü

Ordu - Karadeniz Bölgesi'nde fındığa alternatif ürün olarak yetiştirilen çilek, bu sezon havaların da elverişli olmasıyla üreticilerin yüzünü güldürdü.<br> Bölge insanı

Ordu - Karadeniz Bölgesi'nde fındığa alternatif ürün olarak yetiştirilen çilek, bu sezon havaların da elverişli olmasıyla üreticilerin yüzünü güldürdü.
Bölge insanı tarafından son yıllarda fındık ve kivi gibi tarımsal ürünlere alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan çilekten bu yıl elde edilen yüksek rekolte hem üreticiyi hem tüketiciyi sevindirdi.
Ordu'nun Perşembe ilçesi Ortatepe köyünde çilek üretimi yapan Halil Yaşar, bir ay süren sezon boyunca çilek bahçelerinden en az yedi kez ürün toplama fırsatlarının olduğunu söyledi.
Bu sezonun hava şartlarının da iyi gitmesiyle kendileri açısından çok verimli geçtiğini vurgulayan Yaşar, "Bir aylık çilek sezonu kapanmak üzere. Çok şükür hava şartları bu sene istediğimiz gibi oldu. O bakımdan bizim açımızdan sezon çok verimli geçti" ifadesini kullandı.
Sezon başında çileğin kilosunu 4 liradan sattıklarını anlatan Yaşar, şöyle konuştu:
"Bu sene yağmur fazla yağmadığı için geçen sezona oranla çok daha iyi durumdayız. Çünkü yağmur fazla yağdığı zaman yüzde 50 gibi ürün bazında kaybımız oluyor. Vatandaşlarımızın da Perşembe çileğine ilgileri oldukça yüksek. Özellikle reçel yapmak isteyen insanlar buraya gelerek çilek alırlar. Kilosunu 3-4 liraya satıyoruz."
Yaşar, Perşembe çileğini diğer çileklerden ayıt etmenin kolay olduığunu belirterek, "Burada yetişen çilek diğerlerine göre daha tombul ve tatlı olur. Kokusu da zaten farklıdır. Karadeniz bölgesinde herkes Perşembe çileğini diğerlerinden ayırt edebilir"
Çilek üreticisi Neşe Keskin ise çilek üretiminin çok zahmetli olmasına rağmen kendilerinin buna alıştığını kaydetti.
Yaklaşık 30 yıldır çilek ürettiğini anlatan Keskin, "Çilek fındığın yanında bize ek gelir oluyor. Evimize bir katkımız oluyor. Ben çocuklarımı çilekten kazandığım parayla okuttum, kendimiz emekli olduk. Allah'a şükür bu sene de kurak şartlarına göre bahçemizden iyi ürün aldık. Hava daha iyi olsaydı, vatandaşa da ucuz satmış olurduk" diye konuştu.
- "30 ton üretim yapıldı"
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Ordu'da 40 dönüm arazide bu yıl 30 ton çilek üretimi yapıldığını dile getirdi.
Hedeflerinin gelecek sezon son konusu rakamı 40 tona yükseltmek olduğuna işaret eden Sağlam, "Bazı köylermizde yeni çilek bahçeleri oluşturuyoruz. Amacımız var olan üretimimizi daha yukarılara taşımak" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: