Karagöz-Hacivat'ın klasik oyunları arşivlendi

Ankara (AA)- Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkezi, geleneksel gölge oyununu yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmak amacıyla Hacivat ve Karagöz'ün klasik oyunlarının görüntülerini arşivledi.

Merkez, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında 12 klasik oyunu, 3 gölge oyunu ustasının yorumuyla 2 kopya olarak filme aktardı.
UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, yaptığı açıklamada, genç ustaların yetişmemesi nedeniyle klasik haline gelen oyunların giderek unutulmaya
başladığına dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Özhan, karagöz oyununun yaşatılması için klasiklerin belgelenmesi gereğini duyduklarını belirterek, gölge oyunu ustaları Metin Özlen, Orhan Kurt ve Tacettin Diker'in sahnelediği 13 klasik oyunun filme alınarak ölümsüzleştirildiğini kaydetti.

Maddi olanaksızlıklar nedeniyle filmlerin 2 kopya olarak hazırlandığını ifade eden Özhan, bir kopyanın UNIMA Türkiye Milli Merkezi'nde kalacağını diğerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerine göndereceklerini bildirdi.

Özhan, proje kapsamında "Mal Çıkarma", "Ferhat İle Şirin", "Karagözün Ağalığı", "Balık", "Mandıra Sefası", "Karagözün Bekçiliği", "Karagözün Pehlivanlığı", "Salıncak", "Hain Kahya", "Kayık", "Sahte Esirci", "Kanlı Kavak", "Ters Evlenme", "Cinli Yazıcı" ve "Kanlı Nigar" adlı eserlerin filme alındığını söyledi.