Karagöz Ve Hacivat Yeni Repliklerine Kavuştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez gerçekleştirilen 'Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması'na Kocaeli'nden katılan...

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez gerçekleştirilen 'Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması'na Kocaeli'nden katılan Naci Taner Büyükarman, 'Karagöz'ün Dedektifliği' adlı eseriyle birinci oldu.

Türk kültürünün 600 yıllık geleneğinin çağdaş normlar ve güncellenmiş metinlerle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen 'Karagöz Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması', metin yazarlarından yoğn ilgi gördü. Toplam 107 eserin katıldığı yarışmaya en yoğun katılımı 27 eserle Bursa gösterdi. Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ordu, Yalova, Sakarya, Ağrı, Erzurum, Konya, Mersin, Samsun, Gaziantep, Malatya, Kayseri, Eskişehir, Amasya, Adana, Akşehir, Balıkesir, Antalya ve KKTC'den de katılım sağlanan yarışmada, Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği’nden (UNIMA) Prof. Dr. Özdemir Nutku, UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, Prof. Dr. Nurhan Tekerek, Ünver Oral ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Ö. Erdönmez’den oluşan seçici kurul, 8 Aralık Cumartesi günü Tayyare Kültür Merkezi’nde son değerlendirmelerini yaptı.

Reklam
Reklam

Şartnameye uygun olarak hazırlanan 101 çalışmanın değerlendirmeye dâhil edildiği toplantıda eserler, Karagöz-Hacivat gölge oyunlarının klasik yazım kalıbı olan giriş, söyleşme, oyun, bitiş bölümlerine ve perdede oynatım tekniğine uygunlukları, içerikleri, anlatım dili, duruluk, anlaşılabilirlik ve sahnelerin teatral kurgusu dikkate alınarak titizlikle değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda yarışmaya Kocaeli’nden katılan Naci Taner Büyükarman’ın 'Karagöz’ün Dedektifliği' adlı eseri birinci oldu. İkinciliğe, İstanbul'dan yarışmaya katılan Rahime Atasayar 'Karagöz İş Arıyor' adlı eseriyle, üçüncülüğe de 'Karagöz–Rejisör' adlı eseriyle yine İstanbul'dan yarışmaya katılan Ali Ömür Ulusoy hak kazandı.

Değerlendirmeler sonucunda 'Tıknefes Karagöz' adlı eserle Ankara’dan İshak Tekgül, 'Karagöz Üniversitede' adlı eserle aynı şehirden Seyfi Şirin ve 'Karagöz İskele Babası' adlı eserle İzmir’den Cem Günen de mansiyon ödüllerine hak kazandı. Derece alan eserlerin kitap halinde yayınlanacağı ve birinci olan esere 5 bin, ikinci esere 3 bin 500, üçüncü esere 2 bin lira ve mansiyona layık görülen eserlere de biner lira para ödülünün verileceği yarışmanın ödül töreni ise ocak ayında gerçekleştirilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz