Karagöz Ve Hacivatı Müzede Yaşatıyor

Bursalı folklor araştırmacısı ve Karagöz sanatçısı Recep Şinasi Çelikkol tarafından 15 ay önce Misiköy’de açılan...

Bursalı folklor araştırmacısı ve Karagöz sanatçısı Recep Şinasi Çelikkol tarafından 15 ay önce Misiköy’de açılan Etnografya Evi'nde oynatılan gölge oyunları miniklerin büyük ilgisini çekiyor.

Bursa'nın merkez ilçesi Nilüfer'e bağlı Misiköyü'nde bulunan Etnografya Evi'nde Bursa yöresi el işletmeleri, ev eşyaları, dokuma tezgahları, mahalli kıyafetler, tarihi bakır, pirinç, demir, ahşap eşyalar teşhir ediliyor. Ayrıca Karagöz sanatçısı olan Çelikkol, müzede Karagöz ile Hacivat oyunlarını da oynatıyor. Çelikkol, "1964 yılında Karagöz oyunlarına ilgi duymaya başladım. Neden ilgi duymaya başladım? Gelen turistler Karagöz oyununu soruyorlardı. O zamanlar Bursa’da Karagöz’le ilgi hiçbir şey yoktu. Bu oyunu yaşatmak için öğrendim ve devam ettiriyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Misi Etnografya Evi'ni 15 ay önce açtığını dile getiren Çelikkol, "Burada Bursa ve civarındaki el sanatları, el işlemeleri, bakır eşyalar, mutfak eşyaları, dokuma eşyaları, dokuma tezgahları ve Türkmen yörük kıyafetlerini sergiliyoruz. Bu eşyaları yaklaşık 40 yıllık zaman içinde topladım. Atalarımızın kullandığı bu eşyaları ziyaretçilerimizin de görmelerini istiyoruz. Eskisi gibi oyunlar ilgi görmüyor. Ama müzemizde bu oyunu oynatarak mekana renk katacağız. Oyunu izlemeye genelde şehir dışından da gelenler geliyor. Amerika, Japonya, Kore’den ve Almanya’dan ziyaretçiler geliyor. Ama gene de arzu ettiği seviyeye ulaşmış değilim” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: