Karakaya'da Güneş Panelleri Ve Rüzgar Türbinleri Artıyor

Elazığ ve Malatya arasındaki Karakaya Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde alabalık üretimi yapılan tesislerden bazılarında elektrik enerjisi ihtiyacı, güneş panelleri ve

Elazığ ve Malatya arasındaki Karakaya Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde alabalık üretimi yapılan tesislerden bazılarında elektrik enerjisi ihtiyacı, güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle karşılanıyor.

Gölde, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin kurulduğu tesis sayısı yavaş yavaş artıyor. Alabalık üreticilerinden Mehmet Yazgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak 2006 yılından beri gölde üretim yaptıklarını söyledi.

Bölgede 60'a yakın alabalık tesisi bulunduğunu ifade eden Yazgın, civarda iletim hattı olmadığı için elektrik ihtiyaçlarını jeneratörlerle karşıladıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Mazot giderlerinin fazla olması nedeniyle bölgeye iletim hattı döşenmesi için ilgili kuruma başvurduklarını ancak herhangi bir çalışma başlatılmadığını dile getiren Yazgın, "Bu nedenle bir arayış içine girdik, sağ olsun bir dostumuzun önerisiyle güneş paneli kurmaya karar verdik. Aynı zamanda 1,5 kilovolt-amperlik rüzgar türbinimiz var. Bunların sayesinde elektrik problemimiz artık yok" diye konuştu.

Bölgede güneş paneli ve rüzgar türbininden ilk faydalanan kişi olduğunu belirten Yazgın, 5-6 alabalık çiftliği sahibinin de kendilerinden görerek tesislerine panel ve türbin kurduğunu söyledi.

Bu sistemlerin çevre dostu olduğunu vurgulayan Yazgın, "Jeneratörlere 30 bin lira civarında mazot alıyorduk. Güneş paneli ve rüzgar türbini kurduktan sonra yılda yaklaşık 10 bin lira mazot kullanmaya başladık. Bize 20 bin lira avantajı oldu" dedi.

Bulundukları bölgenin sarp ve dağlık olması nedeniyle ulaşım ve iletişim konusunda problem yaşadıklarını ifade eden Yazgın, ulaşım sorununu kendi imkanlarıyla çözdüklerini ancak haberleşme konusundaki sıkıntılarının devam ettiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Sinyal yetersizliğinden cep telefonlarını pencere kenarına sabitleyerek iletişim kurmaya çalıştıklarını belirten Yazgın, "Bölgede yaklaşık 960 personel telefonla doğru dürüst görüşme yapamıyor. Sadece telefonlarımızı bir noktaya sabitleyerek çok az da olsa görüşebiliyoruz. Telefonlarımız zaman zaman çekmiyor, acil durumlarımızı iletemiyoruz. GSM operatörleri bunu göz önünde bulundururlarsa mağduriyetimizi gidermiş olacaklar. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: