Karakola saldırmak istediler

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'ın Pirinçlik Köyü'nde durumlarından şüphelendiği bir grubu gözaltına almak isteyen jandarmanın yaşanan panik sırasında havaya ateş açması sonucu 15 yaşındaki bir gencin kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi ve kardeşinin de yaralanması olayının ardından köylüler, karakola saldırmak istedi. Köylüler karakolu taş yağmuruna tutarken, ölen çocuğun yakınları sinir krizi geçirdi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, "Herhangi bir ateşli silah darp ve cebir izine rastlanmadı. Ölüm sebebi kalp krizi" dedi.

Reklam
Reklam

Edinilen bilgiye göre, Pirinçlik Köyü'nde öğle saatlerinde top oynayan bir gruptan şüphelenen jandarma, gençleri gözaltına almak istendi. Gruptakilerin korkup kaçması üzerine jandarma ekipleri havaya ateş açtı. Olay sırasında 15 yaşındaki Ş.Y kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ş.Y.'nin 7 yaşındaki kardeşi Y.Y. ise düşerek yaralandı. Olaydan sonra A.Ş, G,Ş, Ü.Ş, Ü.Ş, F.G, R.G. ve N.Y. isimli şahıslar da gözaltına alınarak jandarma karakoluna götürüldü. Bu sırada karakol önünde toplanan köylüler, 15 yaşındaki gencin cenazesinin kendilerine verilmesini istedi. Karakol önünde kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Cenaze arabasının karakol bahçesine girdiğini gören köylüler, camları taş yağmuruna tuttu. Cenazenin kendilerine verilmesinde ısrar eden kalabalık, daha sonra Şanlıurfa-Diyarbakır yolunu bir süre trafiğe kapattı. Olay yerine çok sayıda takviye jandarma ekibi gönderildi.

Öte yandan, kalp krizi sonucu ölen 8. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Ş.Y'nin cenazesi, Diyarbakır Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Gencin yakınları köy ortasında sinir krizi geçirdi. Askerler tarafından kardeşlerinin öldürüldüğünü iddia eden Ş.Y'nin yakınları, suçluların bulunarak cezalandırılmalarını istedi.

Reklam
Reklam


Olay yerine gelen Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı, karakolda inceleme yaparak tutanak tuttu. Ş.Y'nin ölümüyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, gerekli soruşturmanın başlatıldığını belirterek, "Gerek olay yerinde yapılan incelemede, gerekse ceset üzerinde yapılan otopside maktulde herhangi bir ateşli silah yarası ya da darp ve cebir izine rastlanılmamıştır. Adli Tıp Kurumu Diyarbakır Grup Başkanlığı'nda görevli Adli Tıp Uzmanı refakatinde yapılan otopsi sonucunda, adı geçenin ölümünün bu aşamada kalp krizinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ancak tespit edilen bu ölüm sebebinin teyidi açısından bir üst kurum olan İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan ayrıca rapor alınacaktır" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır il yöneticileri, köye gelerek incelemelerde bulundu.

Köyde gerginlik devam ederken, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.