Karaman'da Ahilik Haftası Etkinlikleri

Ahilik Haftası nedeniyle Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.Cumhuriyet Parkı'ndaki...

Ahilik Haftası nedeniyle Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.

Cumhuriyet Parkı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan etkinliklerde, vatandaşlara pilav dağıtıldı. Yunus Emre Konferans Salonu'nda devam eden programa Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez, daire müdürleri, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Burada konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez, “Ahilik bir insan bilimidir. Ahi her şeyde, her ortamda ve her çağda, denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toparlayan, yıkan değil yapan, dünya ve ahiret dengelerini tutturan ülke ve ülkelerin karlılığını artıran bir kurumdur” dedi.

Reklam
Reklam

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İdris Nebi Uysal’ın ahiliğin tarihçesi konusunda verdiği bilginin ardından Milletvekili Lütfi Elvan yaptığı konuşmada, “Ahilik Türklere özgü bir kültür. Sivil toplum kuruluşlarının anlayışına baktığımızda batılı toplumlarda sorumlu olduğu alanla ilgili olarak o kesimin menfaatini korumaya çalışan bir yapısı vardır. Örneğin bir sanayici işadamları derneği ise sanayicilerin haklarını müdafaa etmeye çalışan onları korumaya çalışan bir yapısı vardır. Batıdaki anlayış budur. Tabii bu anlayış bize ölçüde yansımıştır. Ama ahilikten gelen bir kültürümüz de var. Bu yapının bir sosyal boyutu, ekonomik ve kültürel boyutu var” dedi.

Karaman Valisi Murat Koca da, Ahiliğin sadece ticari faaliyetlerle değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültür olduğunu belirterek, “İnsanın kendini ilim ve irfanla donatması da bu kültürün bir parçasıdır. Ahilik felsefesine göre insanlar eşya, tabiat ve dünya Allah’ın bütün insanlarına bahşettiği emanet konumundadır. Dolayısıyla emek gücünün tüketicinin kısaca insanın ve tabiatın sömürülmemesi, aralarında adalet ve denge ilkeleri kurularak bireysel ve toplumsal refah ve huzurun sağlanmasıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan konuşmaların ardından Kırşehir’den gelen ekip tarafından Kalfalıktan Ustalığa Geçiş Töreni gerçekleştirildi. Daha sonra Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı odaların seçtiği 16 kişiye yılın ahisi ödülü verilirken, ilin Ahisi ise tarım aletleri üreten Mehmet Arı seçildi. Örnek esnaf ödülüne ise bakliyat ürünleri satan Şükran Çelik layık görüldü. Ahilere ödülleri Vali Murat Koca, Milletvekili Lütfi Elvan, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Kutlama etkinliklerinin sonunda, İsmet Paşa Caddesi ve Gazi Paşa Caddesi üzerinden Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı öncülüğünde kortej halinde karanfil dağıtılarak yürüyüş düzenlendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz