Karamanlis: "İşbirliği için cesaretli olmalıyız"

İpsala (AA) - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım olduğunu belirterek, "Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje" dedi.

Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın açılışı nedeniyle İpsala Gümrük Sahası'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projenin iki ülke için de büyük önem taşıdığını kaydetti.

Karamanlis, Yunanistan ve İtalya arasında bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesi için de anlaşma imzalandığını, Türkiye'den gelen hattın İtalya'ya kadar uzatılacağını belirterek, "Orta Doğu ve Hazar bölgesinden Avrupa'ya doğal gaz getirecek hattın anlaşmasını imzaladık. Bizler AB'nin de destekleriyle Güney Avrupa Doğal Gaz Ringini oluşturuyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ayrıca Yunanistan'ın Azerbaycan'la da bir anlaşma imzaladığını ve böylece dörtlü bir devletlerarası anlaşmanın ortaya çıktığını aktaran Karamanlis, Güney Avrupa Doğal Gaz Ringi'nin en önemli halkasının bugün açılışı yapılan hat olduğunu söyledi. "Başlangıç, her şeyin yarısıdır. Bugün bir başlangıç yapıyoruz ve başlangıç demek her şey demektir" diyen Karamanlis, şöyle devam etti:

"Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabetin yaşandığı bir dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli bu proje. Bu proje, iki ülkenin uyum içerisinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler."

İki ülke arasında elektrik enerji hatlarının birleştirilmesi için de bir anlaşma imzalandığını anımsatan Kostas Karamanlis, bu açılışta işbirliği yaparak daha güzel ve daha iyi bir geleceğin elde edilebileceği mesajını vermek istediklerini söyledi.

Karamanlis, Yunanistan'ın ve bütün Yunan vatandaşlarının Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri kurmayı hedeflediğini belirterek, "Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye de AB'ye üyelik yolunda gereken kriterleri yerine getirmek durumunda. Bu da sizin bildiğiniz bir realite zaten" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Karamanlis, birlikte kalkınma ve ilerlemeye yönelik projelere imza atılabileceğini ve ülkeler kendi aralarında işbirliğine devam ettikçe halkların da daha iyi bir gelecek için iyimser olabileceğini ifade ederek, "İşbirliği ve ilerleme için cesaretli olmamız gerekiyor" dedi.