Karamanlis Karamanlı çıktı

KARAMAN (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Yunanistan'ın yeni Başbakanı Kostas Karamanlis'in ailesinin Karaman'da yaşadığının tarih kitapları ve nüfus kayıtlarında tespit edildiğini söyledi.

Milletvekili Akgün, yazar İsmail Hakkı Konyalı tarafından 1952 yılında hazırlanan ve 1967 yılında basımı gerçekleşen, "Abideler ve Kitabeleri ile Karaman Tarihi" isimli kitapta Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in ailesinin geçmişiyle ilgili bilgilerin bulunduğunu belirtti. Karamanlis ailesi ile ilgili nüfus kayıtlarında Farça yazılmış kayıtlara da rastlandığını kaydeden Akgün, Karamanlis'in tapu kayıtlarında da kaydının olabileceğini, bu kayıtları ileriki günlerde çıkaracaklarını da ifade etti.
İsmail Hakkı Konyalı'nın, 1967 yılında basılan "Abideler ve Kitabeleri ile Karaman Tarihi" isimli kitabında, Karamanlis ailesinin yaşadığı evin fotoğrafı yer alıyor ve şu bilgilere yer veriliyor:

Reklam
Reklam

"Yenisay diğer adıyla Topucak Mahallesi'ndeki bu kargir iki kanatlı ev Yunanistan'da başbakanlık yapan Karamanlis'in babasınındır. Mübadelede Türklere terk edilmiştir. Evin kapısına sağlı, sollu yedişer basamaklı taş merdivenle çıkılır. Her katta dörder oda vardır. Bu binadan ayrı mutfağı da vardır. Karamanı ve tarihini iyi bilen Karamanlı Avukat Emin Agah Ünver'den öğrendik. Bu ailenin Karaman'daki soyadı 'Kalaycıoğlu'dur. Yunanistan'da kendi şehirlerine nispetle 'Karamanlis' soyadını almışladır. Bu aile Karaman'dan tehcir edilirken evlerinin mutfağındaki ocağın bir metre kadar önüne içinde beşibirlik ve Osmanlı altınları bulunan iki kavanoz gömmüşler. Sonra bu ev mübadillerinden Ankara Ziraat Bankası müdürlerinden Süleyman Bey'in kardeşi Şükrü Efendi'ye verilmiş, o da mutfağı samanlık yapmıştır. Seneler sonra bir gün bu aileden birisi Karaman'a gelmiş Şükrü Efendi'yi bulmuş, kendisine beraber koyun ve yapağı ticareti yapmayı teklif etmiş o da param yok demiş. Ahbaplığı ilerlettikten sonra yanındaki planı göstermiş, mutfaktan iki kavanoz altın çıkacağını bunu sermaye yapacaklarını söylemiş. Şükrü Efendi durumu polise haber vermiş. Planda gösterilen yerde kazı yapılmış, iki kavanoz dolusu altın çıkmıştır. Kayserilizade İbrahim, Muharrem Gümüş bilirkişi seçilmişler o vakit beşi birliklere 45'er, Osmanlı altınlarına sekizer lira kıymet biçilmiş Şükrü Efendi'nin eline ev sahibi sıfatıyla pek az para geçmiştir."

Reklam
Reklam