Karanlık bulutların içinde parlayan yıldız

ALMA teleskobunu kullanan gökbilimciler, Vela (Yelken) Takımyıldızı’nda yeni doğan bir yıldızdan dışarıya doğru atılan maddeyi yakından görüntüledi.

Gökbilimciler, Herbig-Haro 46/47 adlı bir gök cisminin içindeki karbon monoksit moleküllerinden gelen ışımayı inceleyerek, sahip oldukları jetlerin daha önce düşünüldüğünden daha fazla enerji yüklü olduğunu keşfetti.


Görüntüler, tamamen farklı bir doğrultudaki bilinmeyen bir jeti de gözler önüne serdi.

Genç yıldızlar maddeleri saatte bir milyon kilometreye kadar yüksek hızlarda dışarıya atabilen şiddetli nesneler olarak biliniyor. Dışarıya atılan bu maddeler yıldızın etrafındaki gazla karşılaşınca parlamaya başlar ve bir Herbig-Haro nesnesi meydana getirirler.

Reklam
Reklam

Bu gök cisminin en dikkat çekici örneği, Herbig-Haro 46/47 olarak adlandırılıyor ve Yelken takımyıldızı doğrultusunda yeryüzünden 1400 ışık-yılı uzaklıkta yer alıyor.

Yeni görüntüler, bir tanesi yeryüzüne doğru gelen diğeri ise zıt yönde ilerleyen iki jetin ince detaylarını gözler önüne seriyor. Uzaklaşan jet görünür ışık görüntülerinde, yeni-doğan yıldızı, etrafını çevreleyen toz bulutlarının örtmesi nedeniyle neredeyse görünmez haldeydi.


Herbig-Haro 46/47 üzerindeki yeni gözlemler, dışarıya atılan nesnelerden bazılarının daha önce ölçülenden çok daha hızlı oduklarını ortaya çıkardı.

Yale Üniversiitesi’nden Héctor Arce, “ALMA’nın hassas duyarlılığı bu kaynakta daha önce görülmeyen özelliklerin tespit edilmesini sağlıyor, aynı bu çok hızlı madde atımı gibi.


Aynı zamanda basit bir modelin çalışma kitabı örneğine benzer şekilde moleküler madde atımının genç yıldızdan çıkan geniş açılı bir rüzgar tarafından üretildiği görülüyor” dedi.

ALMA gözlemleriyle elde edilen keskinlik ve hassasiyet, genç yıldızın yoldaşı olduğu görülen, daha düşük kütleli beklenmedik bir bileşen keşfedilmesini sağladı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: