Karanlık Dünyalarında Hayalleri Için Pedal Çeviriyorlar

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da doğuştan görme engelli çocuklar, üniversite öğrencilerinin projesiyle hayatlarında ilk defa bisiklete binmenin heyecanını yaşıyor.

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da doğuştan görme engelli çocuklar, üniversite öğrencilerinin projesiyle hayatlarında ilk defa bisiklete binmenin heyecanını yaşıyor. Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu (BESYO) öğrencileri, "Görme Engellilerde Tandem Bisiklet Eğitimi Projesi" kapsamında 4 aydır doğuştan görme engelli öğrencilere bisiklet sürmenin keyfini yaşatıyor. Tamamına yakını doğuştan görme engelli olan 14 engelliye 14 üniversite öğrencisi eşlik ediyor. Kask, eldiven ve gözlüklerini takarak daha önce hayalini bile kuramadıkları bisiklete binen öğrencilerin gelişimi, belirli aralıklarla fiziksel ve sosyopsikoloji testlerinden geçirilerek takip ediliyor. Öğrenci ablaları ve ağabeyleriyle iki kişilik bisikletlere binerek karanlık hayatlarını aydınlığa dönüştüren pedalları çeviren görme engelli çocuklar, geleceğe artık daha pozitif bakıyor. Görme engelli çocukların artık tek hayali, tandem bisiklet sporcusu olabilmek. - "Engelli çocukların özgüvenleri gelişti" Akdeniz Üniversitesi BESYO Müdürü Doç. Dr. Erkan Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tandem bisikletlerin ön koltuğunda üniversite öğrencilerinin, arka koltuğunda ise görme engellilerin oturduğunu, böylece engellilerin bisiklet keyfini doyasıya yaşadığını söyledi. Görme engelli çocuklar için farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Çalışkan, öğrencilerin 4 aydır devam eden eğitim sayesinde yaşam motivasyonlarının arttığını ifade etti. Çalışkan, görme engellilerin yüzlerindeki mutluluğu görmenin kendileri için keyif verici olduğunu vurguladı. Çocuklarda bisiklet eğitimlerinin ardından psikososyal ve bedensel gelişim farklılıkları oluştuğuna işaret eden Çalışkan, "Engelli çocukların özgüvenleri gelişti. Şans verildiği zaman ne kadar başarılı olabileceklerini saptadık. İlerleyen dönemlerde federasyona tandem bisiklet sporcusu yetiştirebilmeyi ve çocukları milli takıma kazandırabilmeyi hedefliyoruz" dedi. - Hayalini gerçekleştirdi Doğuştan görme engelli 12 yaşındaki Merve Demir, kardeşlerinin bisiklete bindiğini, kendisinin dengede durmayı başaramadığını dile getirdi. Demir, "Bisiklete binmek hayalimdi. Kardeşlerim bisiklete binip oyun oynuyordu. Hayalim sonunda gerçek oldu. İnanılmaz bir duygu. Çok mutluyum. Arkadaşlarım gibi ben de tandem bisiklet sporcusu olmayı istiyorum" diye konuştu. BESYO öğrencisi Gamze Gökçen ise görme engellilerin bisiklete binerken çok heyecanlandıklarını belirterek, büyük keyif aldıklarını, yüzlerinin her geçen gün biraz daha gülmeye başladığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: