Karanlık Dünyası, Sporla Aydınlandı

Görme engelliler için geliştirilen "golbol" sporunda elde ettiği başarılarla milli takıma seçilen genç kız, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil

Görme engelliler için geliştirilen "golbol" sporunda elde ettiği başarılarla milli takıma seçilen genç kız, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etmeyi hedefliyor.

İlköğretim okulu öğretmeninin tavsiyesiyle golbol oynamaya başlayan görme engelli Gülşah Aktürk (17), kısa sürede elde ettiği başarılarla milli takıma seçildi. Ulusal ve uluslararası müsabakalarda birçok madalya kazanan Aktürk, dünya şampiyonalarında elde edeceği derecelerle 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılmayı hedefliyor.

Reklam
Reklam

Milli sporcu Aktürk, AA muhabirine Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda öğretmeninin teşvikiyle sporla tanıştığını belirterek, 6. sınıfta milli takım kampına çağrıldığını söyledi.

Milli takıma seçilmesinin ardından birçok Avrupa ülkesinde Türkiye için mücadele ettiğini anlatan Aktürk, "Büyük başarılara imza attık. Madalyalarım arasında Türkiye şampiyonlukları, dünya üçüncülüğü, Avrupa ikincilikleri var. Onun dışında ek branş olarak atletizmle ilgileniyorum. Onda da 100-200 metrede birçok madalyam var. Takım olarak Antalya'da oynanan müsabakalarda dünya üçüncüsü olduk fakat bu başarılarımız çok fazla anılmıyor" dedi.

-"Önümde çok büyük hedeflerim var"-

Spora başlamadan önce aktif biri olmadığını ifade eden Aktürk, sporun hem sosyal çevresini hem de kendisini çok fazla geliştirdiğini vurguladı.

Golbol sporunun Türkiye'de 1999 yılında başladığını aktaran Aktürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok fazla kuralları bilinmiyordu. O zamanlar bayanların da takımı yoktu. Zamanla gelişti ve bu sporun ilk bayan sporcuları olarak 2005 yılında milli takımı kurduk, mücadeleye başladık. Çok fazla tanınan bir spor da değil, maalesef sponsorlarımız yok.

Reklam
Reklam

Yaşım daha çok küçük. Milli takım için genelde 25-26 yaş ortalaması öngörülüyor. Ben çok şanslıyım çünkü çok küçük yaşta bu sporla tanıştırıldım. Önümde çok büyük hedeflerim var. Dünya şampiyonalarında iyi bir derece alarak Rio'da yapılacak 2016 Oyunları'na katılmak istiyorum. Bu nedenle ilgili birimlerimizden destek bekliyorum."

Aktürk, engelli olmanın spor yapmaya engel olmadığını vurgulayarak, "Görme engelli olmasaydım belki de hiç bu sporla tanışamayacaktım" diye konuştu.

-"Kızımla gurur duyuyorum"-

Baba İsmail Aktürk ise başarılarından dolayı kızıyla gurur duyduğunu anlatarak, ilk başta karşı çıktığını, başarılarının ardından kızına destek olmaya başladığını söyledi.

Avrupa ülkelerinde yaygın olan golbol oyununun Türkiye'de çok fazla rağbet görmediğine işaret eden Aktürk, "Engelli sporcularımıza çok fazla fırsat tanınmıyor. Kızımın dünya ve Avrupa şampiyonalarında birçok başarısı var, maalesef bilinmiyor. Hükümetimiz, federasyonumuz ve bütün ilgili kesimlerin engelli sporcuların arkasında durması gerekir. Kızıma, sporcularımıza destek olsunlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-Golbol-

Görme engelliler için geliştirilen özel bir spor dalı olan golbol, 3'er kişilik takımlar halinde 18 metre boyunda, 9 metre eninde bir sahada oynanıyor. İçinde zil bulunan bir topu, yerden yuvarlayarak rakip kaleye sokmaya çalışan oyuncular, top atışı sırasında ayağa kalkarken, savunma sırasında çömelerek yerden gelen topu karşılamaya çalışıyor.

Tüm sporcuların gözlerinin siyah bir maske ile kapatıldığı oyunda, saha içi çizgiler de oyuncuların el ya da ayaklarıyla fark edebilecekleri şekilde tasarlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: